СРБИЈА 10 ПУТА СНАЖНИЈА НЕГО РАНИЈЕ: Панцир С први пут у нашем власништву, ово су његове главне карактеристике! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас у војним хангарима у Јакову наше најмодерније и најсавременије противавионско оруђе, систем Пацир С, које је, како је рекао, први пут у нашем власништву.

– Могли сте раније да га видите, док није било у нашем власништву, док је сада у нашим рукама и наши момци су за тај систем обучени.

То је резултат изузетно добре сарадње са Руском Федерацијом – рекао је Вучић, који је са министром одбране Александром Вулином обишао припаднике 3. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства.

 

Каже да је данас посебно поносан што је у 3. ракетном дивизиону, јер је то херојска бригада, која је на данашњи дан пре 21 годину оборила авион Ф16 (1999. године), и што је ту и легендарни командант Тиосав Јанковић, који је то и урадио.

Шта је Панцир С-1 и које су његове карактеристике

Пантсир-С1 на камиону конфигурације 8×8 КАМАЗ-6560 ТЛАР Панцир-С1 је руски ракетни ПВО систем са ракетама земља-ваздух комбинованог кратког и средњег домета. Систем се темељи на СА-19/СА-Н-11 и представља најновију технологију против-ваздушне одбране.

Године 1993. војска Руске федерације увела је у наоружање самоходни против-ваздушни систем Пантсир-С1, у суштини унапређена и контејнерску варијанту система Тунгуска.

Панцир је мешовити (хибридни) топовско-ракетни систем који обједињује ракете земља-ваздух, два топа калибра 30 мм, осматрачки и нишански радар као и електрооптички блок за надзор и управљање паљбом. Систем је постављен на камион УРАЛ 5223.4 категорије 10 тона и конфигурације 8×8.

Панцир-С1 садржи систем против електронска дејства те га чини значајно отпорним на ометања, систем за контролу пожара, поседује систем за праћање циља или ракете, као и термални систем за праћање и откривање правца ракете, такође поседује могућност праћања 4 мете или циља одједном, као и аутоматски систем за захват.

Наоружање

Панцир-С1 је наоружан са комбинацијом топа и ракета.

Карактеристике топа

  • Два топа калибра 30 мм 2А38М.
    Домет дејства топа износи до 4 км.
    Домет дејства по висини је до 3 км.
    Борбени комплет муниције износи око 1400

Борбена употреба

22. јуна. 2012. Сиријска војска је успешно оборила турски извиђачки авион Ф-4Е Фантом близу Латакије, то је званично прво обарање Панцира.

Март-јул 2017 Панцир-С1 је успео да неутралише и уништи 12 циљева у облику беспилотних летелица попут РQ-21А, Херон, Баyрактар, као и различките врсте ракета и Аеростата.

Октобар. 2017 Панцир-С1 је неутралисао две ракете Град из вишецевног лансера, који су лансирали припадници терористичке ткзв Исламске државе.

27. децембар. 2017. Панцир-С1 је пресрео две ракете испаљене из места Бидма на насељена места близу аеродрома у Латакији. Обе ракете су успешно неутралисане.

5-6. јануар. 2018. у ноћи између 5-6. јануара нападнута је авио база Хмејмим, нападнута је са 12 беспилотних летелица,7 летелица је уништено од стране Панцир-С1,6 је слетело на одређене кординате. (авио база Кхмејм (Кхмеимим) је под управом Руске Федерације.)

14. априла. 2018. У 4 часова ујутру извршен је масовни ракетни напад на Сирију од стране САД, Велике Британије и Француске, лансирано је 103 пројектила и крстарећих ракета на 8 сиријских градове на одређене мете. Према руским званичним изворима лансирано је 25 ракета из система Панцира на шта је уништено 23 надолазеће ракете. САД поричу и тврде да ниједана америчка или савезна (Француска и Уједињено Краљевство) ракета није оборена.

Основна намена Панцира

Како је систем израђен у контејнерском облику може се једноставно поставити и на неко друго подвожје, нпр. тело оклопног транспортера или на мање бродове.

Док је Тунгуска, која је на подвожју оклопног гусеничара, намењена углавном против-ваздушној одбрани оклопних и оклопно-механизованих јединица, па је због тога смештена на гусеничару велике проходности, основна намена Панцира је заштита важних тачака као што су аеродроми, командна мјеста, комуникацијска средишта итд. Замишљен је за одбрану од авиона, хеликоптера, крстарећих ракета, беспилотних летелица и вођених бомби.

– Куповином ових система Србија добија гаранцију заштите свог ваздушног простора од непозваних гостију и јача своју безбедност, а такође добија и обуку својих војника на савременој борбеној техници. Требало би такође да подсетимо да ово није једина врста војне технике коју Србија добија од Русије – рекао је за медије руски војни експерт Виктор Литовкин.

Руски експерт напомиње да су припадници РВ и ПВО Војске Србије већ прошли обуку на овим системима и да би “Панцир С1” врло брзо могао бити у оперативној употреби.

Српски војници су већ прошли обуку у Русији да би радили на тим системима. Након тога требало би да се обаве тестирања на полигонима и потом се “Панцири” стављају у оперативну употребу.

Јача српско – руска војна сарадња

Руски војни експерт Виктор Литовкин оцењује да је војна сарадња Србије и Русије успешна и да је у последњих неколико година интензивирана. Заједничке војне вежбе две војске, обуке, руске донације Србији и куповина руског наоружања – само су неки од елемената сарадње Београда и Москве.

Да је све ово резултат изузетно добре сарадње са Руском Федерацијом потврдио је данас и председник Србије, Александар Вучић.

Извор: Курир