“Србија да ради на реформи правосуђа и слободи медија”

Србија мора да убрза реформе у кључним областима, као што су независност правосуђа, борба против корупције, организовани криминал, слобода медија, али и бављење ратним злочинима из прошлости, наводи се у документу Европске комисије достављеном државама чланицама ЕУ у који је Н1 имао увид.

Србија је остварила напредак у многим областима, док спровођење реформи у другима озбиљино заостаје, наводи се у документу, а као делимично оправдање за кашњење у спровођењу реформи Европска комисија проналази у здравственој кризи коју је изазвао коронавирус.

У документу се наводи да је процес уставне реформе, чији је циљ јачање независности и одговорности правосудја, и даље на чекању и додаје да то одлагање оставља последице и на будуће измене и усвајање пратећих закона и прописа. Због тога траже да се процес уставних реформи што пре настави, уз подсећање да, као и све друге процедуре, и он мора бити транспарентан и свеобухватан, преноси Н1.

Посебно се истиче значај измена Закона о спречавању корупције које би требало да ступе на снагу у септембру и наводи се да ће их пратити јачање ресурса и капацитета Агенције за борбу против корупције.

– Увођење специјалних одељења за борбу против корупције у Вишим јавним тужилаштвима почиње да даје резултате и повећава се број првостепених пресуда донетих на основу рада тих одељења. Међутим, још нема опипљивих резултата када је у питању корупција на високом нивоу – каже се у документу Европске комисије.

Европска комисија подсећа и да је у јануару усвојена нова медијска стратегија, али да Србија озбиљно касни са усвајањем закона о Омбудсману, антидискриминационих закона, Закона о родној равноправности или малолетничкој деликвенцији.

Претње и насиље над новинарима и даље представљају разлог за забринутост, наводи се у документу и додаје да је потребно додатно ојачати укупну атмосферу како би слобода изражавања могла да буде спороведена без ометања, али и да се резултати тога виде у пракси.

– Као корак у том правцу, Омбудсман је потписао споразум са представницима седам медијских удружења и сва три новинарска синдиката, којима је створена платформа за регистровање притиска и угрожавања безбедности новинара и других медијских радника и он може допринети заштити права новинара и њиховој сигурности – каже се у документу.

Додаје се и даље потребно побољшати транспарентност власништва над медијима.

У документу се још наводи да су предузети кораци на реформама у многим другим областима, као што су управљање границама, спровођење поступака за азил или интеграција прималаца азила.

– Применом нових стратешких докумената предузети су важни кораци и у оквиру борбе против тероризма и прања новца, али и у оквиру сарадње у борби против шверца наркотика или правосудне сарадње. Међутим, потребни су бољи разултати у борби против организованог криминала и активнији приступ у финансијским истрагама, конфискацији имовине и запленама – наводи се у радном документу Европске комисије.

Увођење специјалних одељења за борбу против корупције у Вишим јавним тужилаштвима почиње да даје резултате и повећава се број првостепених пресуда донетих на основу рада тих одељења. Међутим, још нема опипљивих резултата када је у питању корупција на високом нивоу – каже се у документу Европске комисије.

Извор: Директно