СРБИЈА НА КОРАК ОД НОВОГ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА: Кон већ направио рачуницу! ЧЕКАЈУ ЛИ НАС НОВИ НЕРЕДИ?

Прете ли нам нове строже мере, хоће ли бити карантина, ванредног стања, полицијског часа, питају се грађани Србије на прагу пика трећег таласа епидемије корона вируса.

Режимски медији увелико шире панику.

Да би се вратиле неке од најдрастичнијих мера требало би да се испуне следећи услови:

“Конов коефицијент” преко 5 одсто

Када је у мају укинуто ванредно стање, такозвани Конов коефицијент износио је око 5 одсто. Тај број представља проценат броја заражених у односу на број тестираних за 24 часа. Називамо га Конов коефицијент, јер је управо епидемиолог др Предраг Кон о важности тог броја најчешће и причао у првом налету корона вируса у Србији.

Да би могли да кажемо да је ситуација са епидемијом мирна и да заправо имамо спорадичне случајаве зарезе, тај проценат треба да износи 0,5, док све преко 2,5 брине епидемиологе. Да разлога за забринутост имамо и ових дана, потврђује и то што је тај коефицијент пре два дана драстично скочио – на чак 3,51 одсто! Истини за вољу, та бројка варира, али је у последње време негде око 2, до 2,5 одсто, што значи да треба да будемо веома опрезни.

Осим тога приметно је да већ данима уназад имамо троцифрен број заражаних, ишли смо и до 173 новооткривених случајева за 24 часа (9. октобра), а прогнозе епидемиолога нису умирујуће.

– Трећи талас короне увелико је у току и ако се не будемо уразумили и поштовали противепидемијске мере, за две недеље имаћемо више од 500 оболелих дневно, а кад пређемо тај број, могуће је да ћемо одлучити да више не буде наставе у школама и на факултетима, већ ће настава бити искључиво онлајн, од куће – упозорио је епдимиолог и члан Кризног штаба за борбу против короне др Бранислав Тиодоровић.

Огроман прилив пацијената у болницама

Други кључни разлог који би довео до драстичних мера јесте то да су нам болнице пуне оболелих, а лекари принуђени да бирају коме ће да помогну. Тема о поновном увођењу ванредног стања, полицијског часа, карантина… била је актуелна и летос, када је корона у Србији буквално подивљала, односно када је наступио други талас.

Оно што се тада дало закључити то је да ако будемо дошли поново у ситуацију да нам је тако нешто потребно то ће значити да смо сведоци катастрофе! То би заправо значило да су нам здравствени капацитети пред пуцањем, болнице пуне, а лекари принуђени да бирају коме ће да помогну.

– У случају да дође до колапса здравственог система нема друге мере осим карантина. Замена за закључавање је ношење маски – рекао је почетком јула епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Међутим, Србија је, према званично објављеним информацијама на сајту цовид19, тренутно далеко од тога – број хоспитализованих особа тренутно је 329, док смо у пику имали чак и до 5.000 људи што у правим, што у привременим ковид болницама.

Број пацијената на распиратору

На ово се, као следећи услов, надовезује и то колико имамо људи на респираторима. У јулу, тачније 22, Србија је забележила рекордних 205 пацијената на респиратору, али тада нисмо имали ни ванредно стање, ни каратним или полицијски час.

Данас су у Србији, према последњем пресеку, на респиратору 22 особе. Ако се оваква бројка одржи, разлога за бригу немамо.

Локална жаришта

Затварања градова, односно увођење локалних карантина, није популарна мера, а и тешко је изводљива, али до тога може да дође уколико се јаве велика локална жаришта.

Београд је последњих недеља означен као град са убедљиво највише новозаражених у дневим пресецима, већ дуже време више од половине, чак и до 85 одсто од укупног броја заражених за целу Србију је из престонице. Чињеница јесте да Београд има и највише становника, али је увођење карантина прилично компликована ствар .

У осталим градовима у Србији, иако се сваког дана неки други попне на друго, треће место, али ни приближно београдским бројкама, за сада не бележе толики налет заражених да би били кандидати за закључавање. Међутим, у данашњем корона пресеку ситуација у три града, нерачунајући Београд, упада у очи – Крагујевцу, Трстенику и Мерошини.

“Једини излаз је да направимо добар увид у сваку локалну заједницу. Не можемо у целој држави ићи с још јачим пооштравањем мера ако се разбуктавање дешава у највећи градовима и неким срединама које неће да схвате колико је ситуација озбиљна”, рекао је Тиодоровић.То управо говори у прилог томе шта би могло да се деси са локалним жариштима.

Последњи покушај увођења ове ригорозне мере, десио се током лета, када се Вучић предао и одустао од полицијског часа успед масовних протеста и нереде.

Извор: Курир/Блиц