Србија потписала споразум о донацији са ЕБРД за широкопојасни интернет

Министарка телекомуникација Татјана Матић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и директорка Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Жужана Харгитаиј потписале су данас споразум о донацији за пројекат „Широкопојасни интернет у руралним подручјима у Србији“, вредној 1,7 милиона евра.

Матић је после потписивања споразума новинарима рекла да ће захваљујући том пројекту бити обезбеђено да две трећине домаћинстава у Србији која сада немају широкопојасни интернет буду њиме покривена.

„Донација је намења за припрему пројектно техничке документације, а обухватиће 90.000 домаћинстава у 600 насеља широм Србије“, истакла је Матић.

Она је казала да се на овај чин потврђује одлучност Владе да ће сви грађани који су до сада били без интернета и на неки начин изопштени, добити приступ интернету, што се посебно односи на ученике у руралним подручјима.

„Увођење широкопојасног интернета подићи ће наставу у Србији на један виши ниво“, казала је Матић.

Министрка Јоксимовић је истакла да је вредност целокупног пројекта 76 милиона евра.

„Пројекат је кандидован летос када смо припремали 12 великих инфраструктурних пројеката за економско инвестициони план за Западни Балкан“, објаснила је Јоксимовић.

Према њеним речима, доступност интернету је посебно важна младима и онима који су у процесу образовања. Рекла је и да је Србија на време препознала шта су развојни инструменти и нове водеће политике ЕУ.

„Кроз овај пројекат смо дотакли циљеве развојних политика из три поглавља о којима ћемо у будућности преговарати са ЕУ“, истакла је Јоксимовић.

Хартигај је навела да су приоритети ЕБРД-а у Србији конкурентност приватне индустрије, као и транзиција ка зеленој, дигитализованој и инклузивној економији.

Извор: Данас