СРБИЈИ ПРЕТИ УВОЂЕЊЕ НОВИХ МЕРА ЗБОГ КОРОНЕ?! Ево шта кажу епидемиолози: Да ли нам се враћа полицијски час?!

После релаксирања мера забране окупљања на јавним местима, што је резултирало организовањем масовнијих прослава и утакмица, али и отварања школа и вртића и повратка студената у домове, последњих дана је почео да расте број новооболелих од коронавируса, па епидемиолози разматрају увођење нових мера за спречавање ширења вируса.

Мада ставови стручњака још нису сасвим усаглашани, како се сазнаје, уколико се ситуација буде погоршавала, мере ће бити пооштрене у локалним жариштима и подразумеваће пре свега обавезу ношења маски у градском превозу, као и у продавницама, тржним центрима и другим затвореним просторима.

Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба рекао је да ће се мере, уколико буде било потребе, локално одређивати и уводити.

– Епидемиолошка ситуација је на граници између несигурне и повољне под контролом због нових жаришта као што су Нови Пазар, Тутин, Врање. Знали смо да ће студенти доћи у Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ниш. То је очекивана ситуација и морамо се вратити озбиљности и спроводити мере – рекао је Тиодоровић и поновио да би маске требало носити у затвореном простору, док на отвореном морамо бити на одређеном растојању.

Ни проф. др Жарко Ранковић, инфектолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида-19 у Нишу није искључио могућност да се на локалу уведу оштрије мере.

– У случају да дође до пораста броја заражених вероватно је да буду уведене оштрије мере на локалу. Не верујем да ће бити полицијског часа или забране окупљања, али је могуће да се уведе обавеза ношења маски у градском превозу и затвореним просторима – рекао је за Курир Ранковић и додао да је јако битно да старији суграђани и хронични болесници носе маске у свим ситуацијама где је већа циркулација људи.

Епидемиолог Зоран Радовановић приметио је да број новозаражених већ месец дана осцилира између 20-30 и сто.

– Претпостављам да ће за десетак дана ипак бити одлучено да се мало притегне – рекао је он и додао да би мере требало олабљивати постепено.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се могу очекивати извесне екцесне ситуације, као у Новом Пазару, Тутину, јер се налазимо у периоду отварања земље, организовања свадби и разних врста скупова, као и пријемних испита и повратка студената у домове, те није искључио чак ни могућност забране јавног окупљања.

Иначе, највећи проценат новозаражених у односу на тестиране од укидања ванредног стања, чак 2,47 одсто, забележен је у недељу, 7. јуна, а највише новооболелих било је из Београда и Ниша. Поједине политичке странке су, због ове ситуације, најавиле отказивање великих предизборних скупова.

Извор: Правда