Србијо, не плаши се – и даље рађаш мајсторе

Хала Чаир у Нишу – место које толико жуди да види најбоље српске селекције у свим спортовима.

Аутор: Милош Симановић

Изузетак није ни футсал, млађи брат фудбала, мање популаран у друштву и превасходно за оне са истанчаним укусом, жељне потеза, мајсторија и атрактивних дриблинга, што се чесће догађа на “петопарцу” него на великом зеленом терену.

Нишлије јако добро знају ту магичну игру, у том граду је и дугогодишњи прволигаш КМФ Калча, а сада су “намирисале” нову генерацију футсалера Србије и напуниле дворану како би гледале спектакл против најуспешнијег тима Европе Шпаније.

Да, рећи ће многи како је “црвена фурија” одржала час футсала победом 5:1, али без обзира на четири гола разлике, што у том спорту и није много – посебно када се погледа да је Србија до самог финиша тражила шансу, може да се констатује да “Орлови” крче пут ка највишој сцени.

Визу за Мундијал у Литванији у септембру тражићемо преко баража, што је свакако успех када се погледа да смо само једном учествовали на највећем турниру и то пре осам година када је чувена генерација са капитеном Бојаном Павићевићем, Виданом Бојовићем, Миланом Богдановићем, тадашњим откровењима Марком Перићем и Младеном Коцићем и осталима заустављена у четвртфиналу од Аргентине (2:1).

Победе изабраника Горана Иванчића у две рунде квалификација над Швајцарском (7:0), Белгијом (2:1), Француском (5:4, 4:2) и Украјином (5:2) показале су да је српски репрезентативни футсал има будућност, без обзира на тешке тренутке од смене генерација.

Фото: Старспорт
Фото: Старспорт

Мање-више редовни смо на Европским првенствима, чак и у нокаут фазама (у Београду 2016. историјско четврто место, у Љубљани 2018. осмо), али предводници новог таласа Милош Симић, Марко Пршић, Драган Томић и остали желе да осете чари Светског првенства.

Посебно што су недавно видели да могу и да парирају петоструким шампионима Бразилцима (3:0, 1:5), као и онима из врха футсала Азербејџану (7:5), Ирану (3:4, 3:6), Русији (2:3), Португалу (2:3). Јер, као што каже селектор Иванчић, ова дружина може да се надмеће са свима на свету.

Зато ће пуни самопоуздања и оптимизма ићи на мегдан Финској 9. и 12. априла, иако је ривал шокирао Италију и оставио је без пласмана на СП. Уз “ветар у леђа” са трибина Чаира биће им знатно лакше.
Нама остаје само да им пожелимо срећу и да заједно са фудбалерима оду на велики турнир преко селекција са самог севера Европе – Норвешке и Финске.

Фудбалери, први сте на потезу у марту. Направите добру подлогу, да би фудб(тс)ал поново био главни хит у нашој земљи.

Таленат у Србији никада није био проблем…

Извор: Б92