СРБИЈО, ПАМТИ ИХ! На данашњи дан почела је битка на Кошарама! СРПСКИ ВОЈНИЦИ КРВЉУ ЦРТАЛИ МАПЕ и бранили земљу од ОВК

Битка на Кошарама између Војске Југославије и ОВК почела је да на данашњи дан пре тачно 21 годину. Напад се водио око граничног прелаза Раша Кошарес на граници Југославије и Албаније, а битка је трајала од 9. априла до 10. јуна.

Терористе ОВК је подржавала НАТО авијација као и албанска војска, а циљ је била копнена инвазија на КиМ и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену.

Војска Југославије је успела да спречи улазак Албанаца на КиМ и порази нападаче, али су припадници ОВК успели да заузму караулу Кошаре подржани артиљеријском подршком Војске Албаније и НАТО авијације, али и малог броја војника ВЈ на тој локацији који су морали да се повуку.

НАТО и Албанци су планирали да преко Кошара омогуће улазак припадника ОВК на КиМ, као и албанске војске, да би натерали југословенску војску на отворену битку. На тај начин би омогућили НАТО да нападне из ваздуха Војску Југославије.

Други део плана је био да се освоји Метохија и нанесе тежак пораз ВЈ. Пре овог сукоба било је спорадичних сукоба на територији КиМ али тек 9. априла ОВК је кренула у офанзиву на КиМ преко Кошара, јер су њихови и положаји албанске војске били на повољнијем положају него караула.

Иначе, Албанци су напали на православни Велики петак и то у 3 ујутру. Прво је почео лажни напад на караулу Морина, како би се југословенске јединице одвукле тамо, а онда се нешто касније ватра пренела на Кошаре.

У нападу су употребљавани топови, хаубице и минобацачи и ватру су координисали јако добро обучени припадници француске Легије странаца. Албанци су нападали у три правца, први је био према врху Расе Кошарес, други је био према караули Кошаре и трећи према врху Маје Главе.

Током артиљеријског гранатирања око 1.500 терорита из ОВК-а је непримећено пришло граници док се на првој линији налазило свега 110 припадника Војске Југославије. Након целодневне битке, ОВК је заузео врх Расе Кошарес и прешао у дефанзиву, како би довукао артиљерију на тај врх.

Битка је настављена све до поподневних часова следећег дана када је ОВК заузео Маја Главу и наставио гранатирање Кошара. Војници ВЈ су морали да напусте караулу поподне а ОВК је улетео са ТВ екипама док су вест пренели амерички ЦНН и британски ББЦ.

Током ноћи, ОВК је напао позиције ВЈ на врху Опљазу али су сви напади одбијени уз велике губитке нападача. Следећих дана ОВК је покушавао да сломи отпор друге одбрамбене линије ВЈ али напади нису били успешни. Албанска артиљерија наставила је да бомбардује позиције ВЈ са Маја Главе и Расе Кошареса. Команда ВЈ је одлучила да уради изненадни контранапад. Они су 14. априла кренули су у напад на Маја Главу и прекинули су албанско артиљеријско деловање са тог врха. Током априла на Расе Кошаресу није било никаквих промена на линијама фронта а обе стране трпеле губитке.

У мају је ВЈ неуспело пробала да врати караулу Кошаре, где је чак послала и тенкове, али је НАТО одмах бомбардовао положаје југословенске војске и заставио напад. Крвава битка на Кошарама трајала је све до краја сукоба на Косову без великих промена. Током ње, погинуло је 108 припадника ВЈ а ОВК је званично тврдио да је њихових изгинуло око 200, иако се сматра да их је било много више.

Извор: Курир.рс