Срце града Радојичићу: Хитно уведите ванредну ситуацију у Београду

Ђорђе Микетић, из Одборничке групе општине Стари град Срце града, позвао је градоначелника Зорана Радојичића да хитно уведе ванредну ситуацију у Београду зубог “катастрофалне епидемиолошке ситуације у којој се град налази”.

На челу града званично је лекар, навео је Микетић, међутим он не само да не управља градским службама и институцијама у мирнодопско време, већ и избегава одговорност и у време катастрофалне епидемиолошке ситуације у којој се град налази.

“Ситуација у којој се пацијенти из Београда због попуњених капацитета транспортују и хоспитализују по здравственим центрима широм Србије, број жаражених свакодневно расте и превазилази неколико десетина хиљада (цитат др Кона) а целокупни здравствени систем је у колапсу, захтева неколико хитних мера које бисте морали колико данас увести”, навео је он.

Како је оценио, то је хитно проглашење ванредне ситуације на нивоу града јер је очито Београд највеће жариште, масовно тестирање на брзим пунктовима широм града (из аутомобила), као и укључивање приватних лабораторија и особља у сврху што масовнијег тестирања.

Микетић је предложио и организацију волонтерске службе за административну и другу немедицинску помоћ здравственим радницима и установама, строжу контролу мера превенције, као и градски штаб за управљање ванредним ситуацијама “сачињен од лекара и оперативаца са прве линије одбране а не политичке подобнике”.

“За ову катастрофу су поред вирусног агенса најодговорнији нестручни кадрови, али и они стручни који се уместо научним чињеницама и доказаним протоколима клањају политичком ауторитету. А Ви, као лекар и уважени стручњак на то никада нисте реаговали. Јер ако је вирус непознаница, ови људи, њихова (не)дела и покушај прикривања истих свакако то нису. Зар не мислите да се коначно морате позабавити ситуацијом у Београду, ако не као први оперативац града, онда бар као лекар и човек?”, поручио је Микетић у обраћању Радојичићу.

Уколико хитно не реагује, рекао је Микетић, Радојичић ће бити “упамћен као градоначелник који је не само жмурио на овакву варварску деструкцију града, већ није покушао ни да спречи заразу и сачува здравље грађана упркос свом знању и положају”.

Извор: Н1