Српска слога у обиласку енклава на КиМ

Удружење грађана Српска слога започело је свој самостални рад и акцијом поделе пакетића за Православну Нову годину усрећило преко триста малишана из енклава у јужној српској покрајини.

Аутор: Јелена Марковић

Упркос техничким сметњама и проблемима при преласку административног прелаза на Јарињу, самим тим и кашњењу, малишани из Лапљег Села, Угљара, Чаглавице, Цернице и Ораховца добили су своје новогодишње пакетиће, али и топлу реч уз обећање да ће се убрзо поново дружити.

„Никаква ометања не могу нас спречити да помогнемо свом народу и будемо ту за њих у временима када је најтеже бити Србин православац на КиМ, а са нашим домаћинима из Велике Хоче послали смо поруку и браћи из Црне Горе да смо сви уз њих. Поносни смо што је вера и јединство најјаче тамо где су права Срба најугроженија, јер као што је Његош рекао „Тврд је орах воћка чудновата“, можда смо као нација мало успавани, али смо у одбрани својих светиња, традиције и вековних вредности сложни – сви као један!“, навели су из Српске слоге.

У селу Угљаре ученици ОШ “Угљаре” одржали су приредбу, а директорка школе Весна Мартиновић одржала је пригодан говор, као и у Ораховцу, где су окупљена деца у цркви певала својим пријатељима. Деци је у свим енклавама пакетиће делио Деда Мраз, те је осећај био потпун.

Дочек Православне Нове године уприличен је у Великој Хочи, у виници Светог Стефана где је локално становништво прославило јединство и братску љубав са својим гостима из Српске слоге.

Обилазак је, поред хуманитарног карактера имао и поклонички део пута, где су чланови удружења обишли српске светиње, манастире Грачаницу, Свете Архангеле и Зочиште, цркве Светог Ђорђа и Богородицу Љевишку у Призрену, али и сам Призрен, те завршили путовање са обиласком Газиместана.

Руководство Српске слоге захваљује се на свему Епархији рашко-призренској и Његовом преосвештенству владики Теодосију, затим челницима општине Грачаница на помоћи и логистици, захвалност истичу и за све донаторе и активисте, као и домаћине у енклавама што остају и опстају на светој српској земљи као подвижници и хероји који одолевају свему.
Нема поделе, нема предаје!

Извор: Српска ствар