СРПСКА СТРЕЛА ЈЕ ПРВА ПРОНАШЛА АМЕРИЧКУ ЛЕТЕЛИЦУ: Појавио се снимак на коме се види обарања МКЈУ-1 Предатора (ВИДЕО)

Приликом извиђања позиција Војске Југославије у рејону Урошевца оборена је америчка беспилотна летелицa МКЈУ-1 Предатор (MQ-1 Predator, евиденцијски број 95-3019). Ова летелица је оборена ракетним ПВО системом кратког домета Стрела-1 совјетског порекла који се у тим ратним годинама налазио у наоружању Војске Југославије.

Цео догађај се десио 13. маја 1999. године (19ч по локалном времену), у рејону града Урошевац на Косову и Метохији/Република Србија. Беспилотна летелица МКЈУ-1 Предатор (евиденцијски број 95-3019) из састава 57-мог извиђачког одељења/15-те ескадриле Војске САД је имала задатак да детектује позиције Војске Југославије на којима су се налазиле оклопно-механизоване јединице,  јединице ПВО и командна места.

Међутим, уместо да беспилотна летелица открије позиције Војске Југославије, сналажљиви браниоци су открили њу. По агресорском ваздушном циљу је дејствовао ракетни ПВО систем кратког домета „Стрела-1“ са којом је управљао оператор Давор Вељковић. Ракета је експлодирала непосредно поред циља и засула летелицу великим бројем гелера. Ово је било довољно да иста изгуби контролу, и крене нагло да губи своју висину.

МКЈУ-1 Предатор је пао у непосредној близини села Билба који се налази неколико километара северозападно од Урошевца. На лице места је одмах изашао народ, као и Посебне јединице полиције МУП Републике Србије које су успешно завршиле противтерористичку операцију на том простору.

МИЛО ВИШЕ НЕМА КУД, БОРИЋЕ СЕ ДО ПОСЛЕДЊЕГ ПОЛИЦАЈЦА, А АКО НЕ СЛОМИ НАРОДНУ БУНУ, МОРАЋЕ ДА БЕЖИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ?! Сви се плаше да грађански рат може да почне скаког минута…

Летелица се после пада налазила у прилично добром стању. Специјализоване јединице Војске Југославије су потом прикупиле све њене остатке и пребациле је на сигурно место. Она је после рата изложена као ратни трофеј у Музеју ваздухопловства у Београду. Интересантно је истаћи да су јединице Војске Југославије тог дана обориле још једну беспилотну летелицу НАТО (француску ЦЛ-289) у рејону Клокот бање у близини варошице Витина, која се такође налази на Косову и Метохији.

Извор: bog-rata.com