СРС СЕ НЕ ШАЛИ! Вучићеви избори на УСТАВНИ СУД

Заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ затражио је понављање избора одржаних 21. јуна, за које је казао да су најнерегуларнији у последњих 30 година и да не одражавају право мишљење грађана Србије.

“Резултати ових избора су октроисани, тако да је учешће највећег броја листа резултирало једнопартијским парламентом. Парламент настао из ових избора не одражава право мишљење грађана Србије. Ми смо добили парламент у којем неће бити демократске расправе ни по једној суштинској теми по грађане Србије”, казао је Шешељ на конференцији за новинаре.

Оценио је да су избори одржани у “амбијенту који не подсећа на демократски”, са 14 изборних листа које, како тврди, нису саме себи прикупиле потписе за кандидатуру на изборима, а служиле су само да “праве гужву на бирачком листићу” и “узурпирају простор” за представљање странака које су се самостално кандидовале.

Говорећи о неправилностима током изборног процеса, Шешељ је казао да су Републичка изборна комисија и Влада Србије крајем прошле године спровели обуку иструктора сталног састава бирачких одбора, али да је записнике бирачких одбора на одређеним бирачким местима 21. јуна потписивало само једно лице, или су без потписа.

“По први пут су забележене неправилности на бирачким местима, као што су потпис само једног лица на записник о раду бирачког одбора, гласање након осам часова када гласање треба да се заврши и понављање избора на појединачним бирачким местима као јуче на више од 230 места”, нагласио је он.

Рекао је да ће се због нерегуларности СРС обратити Уставном суду након што заврши са прикупљањем материјала.

“Тражимо нове изборе који би повратили, или покушали да поврате демократију, плурализам и парламетаризам у Србију. Мислимо да никоме не сме да буде циљ, и није у интересу грађана Србије, да се након 30 година враћамо у једнопартијски систем”, нагласио је Шешељ.

Српска радикална странка на одржаним изборима није прешла изборни цензус од три одсто.

Извор: Бета