ССП: Претње Јелени Зорић последње упозорење да је новинарство један од најугроженијих послова

Странка слободе и правде (ССП) саопштила је данас да су претње репортерки Н1 Јелени Зорић испред Специјалног суда у Београду због извештавања о случају Јовањица, последње упозорење да је бављење новинарством у Србији на професионалан начин један од најугроженијих послова.

ТВ Н1 објавила је у среду да је новинарки Зорић, која извештава о случају ‘Јовањица’ претио Светислав Бојић, адвокат Предрага Колувије оптуженог у том процесу.

ССП је навела да је Зорић „доказала да и своју безбедност и живот ризикује у ванредним околностима незаборавних извештавања, због чега је ове године и најнаграђиванија новинарка у Србији, иако је Зорић најпрепознатљивија по извештавању о криминалу и корупцији“.

ССП пише да претње које јој је два дана заредом упућивао Светислав Бојић, адвокат Предрага Колувије, оптуженог за производњу марихуане и сканка на имању Јовањица, „која се повезује са познатим именима највиших државних функционера, али и првим братом Србије Андрејем Вучићем“.

„Речју, претње су јој упућене из миљеа блиског режиму и министара који су боравили у Јовањици“, додаје се у саопштењу.

ССП захтева да АСдвокатска комора Србије санкционише адвоката Бојића, али и да се моментално приступи измени Кривичног законика која би напад на новинара док обавља посао третирала као напад на службено лице.

„У земљи у којој су новинари хапшени, пребијани и убијани, ово је ургентна ситуација. Свако одлагање је директан доказ да иза ових напада стоји режим и да новинаре у Србији више не дели само на своје и ‘опозиционе’, већ и на оне које штити и оне којима прети“, наглашено је у саопштењу.

Извор: Данас