ССП: Републичке и градске власти одлучиле да Светосавском платоу потпуно промене изглед

Странка слободе и правде (ССП) данас је оценила да су републичке и градске власти одлучиле да Светосавском платоу у Београду „потпуно промене изглед“, те да ће на том простору, сходно приказаним пројектима, „стабла дрвећа ницати из бетона“.
У саопштењу се наводи да ће се ту направити и нова фонтана, да ће све бити поплочано а да ће уместо постојећег Парохијског дома бити изграђена нова зграда Светог синода СПЦ.

Како у саопштењу пише, ССП због свега наведеног позива грађане на петицију којом би се „пружио отпор уништавању парка на Свеотсавском платоу“, а ради проналажења најбољег решења како би овај део града задржао своју аутентичност.

„Све ће бити потпуно другачије прекривено белим меремером и без онога што је овај део града највише красило. Нико није питао грађане да ли је то најбоље решење за место које је тако историјски значајно, а да се тако одроди од своје историје, да ли желе на свом омиљеном месту бетонске клупе, да ли желе да њихова деца ту више не могу да се играју јер за њихове игре неће бити места, да ли желе да гледају како се у бетону суши дрвеће“, наводе у ССП-у.

Додају и да ће упркос најавама да ће споменик Карађорђу бити посебно истакнут, на приказаним решењима он „једва уочава“.

„Рушитељи који су уништили Трг и од њега направили место за избегавање, сада покушавају то да ураде и на Светосавском платоу. Нажалост, већ је почело уништавање постојећег зеленила и прављења дивљег паркинга од дела парка. Ново решење не осликава ни знаменитост места ни његову историју у духу нашег народа“, наводи ССП.

Извор: Данас