“Стефановић да објасни немоћ државе пред хулиганима”

Покрет Слободна Србија (ПСС) позвао је данас одлазећег министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да објасни “откуд толика немоћ државе пред хулиганским групама” каква је ове недеље упала у Галерију “Стара капетанија” у Земуну и уништила изложбу карикатура против насиља.

Група од 15 младића, с маскама и капуљачама упала је у уторак на изложбу у оквиру фестивала “Ново доба” у Старој капетанији у Земуну, бацила сузавац, поцепала изложене радове и несметано отишла.

У саопштењу Покрет тражи да Стефановић објасни да ли су тачне спекулације у јавности да су то “параполицијске снаге”.

– Како господине Стефановићу објашњавате да се напад на експонате и уметнике догодио на само минут хода од полицијске станице? Уколико су ове спекулације тачне, објасните господине Министре ко и због чега гура ово друштво ка фашизацији? – пита ПСС.

Покрет тражи државну заштиту слободе уметничког изражавања која је” Уставом гарантована, као један од темеља цивилизованог грађанског друштва”.

– Подсећамо да су ове слободе гарантоване међународним конвенцијама и да је Србија као потписница дужна да их спроводи. Европа је овакве појаве већ гледала у прошлом веку, и за то платила страшну цену – пише у саопштењу.

Извор: Директно