СТИЖУ ПОСКУПЉЕЊА: Грађане у новој години чекају више цене киловата, цигарета, бензина, банкарских услуга…

СА првим данима нове године стигла су најављена поскупљења, али за неке 1. јануар значи и повећање салда на рачунима. Од првог дана нове године поскупели су електрична енергија и телевизијска претплата, PCR тестови, порез на имовину, поједине банкарске услуге…

У новој години пензионере чекају увећане пензије, порашће и плате запослених у јавном сектору, а незапослене породиље добиће већу помоћ. Влада Србије је донела одлуку о повећању минималне цене рада са 172,54 на 183,93 динара по сату чиме се минимална зарада увећава за 6,6 одсто. Тако ће око 350.000 људи који су примали минималац од 30.000 динара, у овој години добијати 32.126 динара месечно.

Већа примања у новој години очекује и око 1,7 милиона пензионера, и то за 5,9 процената, по швајцарској формули. После повећања, просечна пензија ће са 27.769 динара бити повећана на 29.407, односно биће већа за 1.638 динара. И медицински радници следећег месеца примиће пет одсто увећану плату, за колико је увећана од 1. јануара. Остали запослени у јавном сектору добиће повишицу од 3,5 одсто, док ће припадници Војске Србије добити додатно повећање до 10 одсто.

И док раст примања радује грађане, поскупљења изазивају незадовољство премда је чињеница да већина производа и услуга на које се односи дуго нису мењали цену. У односу на садашњу, веће цене киловата за 3,4 одсто очекују се од 1. фебруара, а како је Агенција за енергетику саопштила, просечни рачуни за струју биће увећани за 122 динара. И након ове корекције, прве од новембра 2019. године, цена електричне енергије у Србији биће знатно нижа од оних у земљама региона и Европе.

Од почетка ове године најављени су увећани рачуни за таксу за медијски сервис. Уместо 255 динара, плаћаћемо је, уз рачуне за струју, месечно 44 динара више. Претплата за РТС и РТВ од ове године је 299 динара.

И возачи би већ од следећег месеца могли да очекују нове ценовнике на бензинским пумпама, пошто је вредност нафте на светским берзама порасла за чак 33 одсто у последњих месец и по. Процењује се да би цена горива у Србији већ током овог месеца могла да поскупи два до четири динара по литру. Уз то, увоз возила са “евро 3” моторима биће забрањен, па од половине 2021. око милион возила у Србији можда неће моћи да прође технички преглед због емисије штетних гасова.

Премда се рачунају у луксузну робу, више цене цигарета за око 10 динара тешко падају многим грађанима јер ће најјефтинија паклица коштати 270 динара. Према предложеним изменама Закона о акцизама, у наредне четири године очекује се додатно поскупљење цигарета и несагоревајућег дувана.

И поједине банке су својим клијентима послале нове ценовнике својих услуга. Увећани су месечни трошкови одржавања рачуна, услуге коришћења туђих банкомата, провизија за уплате на туђи рачун, реиздавање изгубљених картица…

ЈЕДНОКРАТНА помоћ за незапослене породиље у Београду, и оне са ниским примањима, биће увећана за 5.000 динара. Тако ће незапослене породиље добијати 30.000 динара, а укупна помоћ за прво дете износиће 50.000 динара. То не искључује права из републичког буџета на 100.000 динара, дечји додатак и остала давања.

ОБАВЕЗЕ ФРИЛЕНСЕРА

НОВОСАЂАНИ ће у просеку, према саопштењу градске управе, порез на имовину плаћати незнатно више, тек неколико стотина динара биће скупљи годишње. У Београду ће порез бити већи за око шест одсто, у просеку, а у Крагујевцу за чак 33 процента. Кренула је и интензивна наплата пореза и доприноса на рад фриленсера, који ће морати да плате обавезе за неколико година уназад.

ТЕСТОВИ

Убедљиво највеће поскупљење односи се на PCR тестове за корону. Док су до краја претходне године ови тестови коштали 6.000 динара, нова цена је за 50 одсто већа. Сада се за овај тест мора издвојити 9.000 динара.

Извор: Вечерње новости