Студенти: Ниже школарине или – тужбе и камповање испред Владе

Студент Правног факултета и представник Иницијативе “Крени-промени” Никола Арсенић рекао је за “Пробуди се” на телевизији Нова С да се размишља и о камповању испред Владе Србије, “како би премијерка видела да студенти постоје”, који, подсећамо, траже смењење школарине.

“Стадион је насушна потреба, а нема за студенте. Студенти се стално прескачу”, каже Арсенић и додаје да и тужбе долазе у обзир. “Да ли ће тужбе извршити притисак, вероватно хоће. Један студент је тужио Јејл који има једно од најквалитетнијих онлајн предавања, један студент је тужио Харвард због нарушеног квалитета предавања. Ако једна уговорна страна прекрши договор, нормално је да дође до тога”, истиче Арсенић.

Студенти који су јуче одржали протест испред Владе Србије захтевајући 30 одсто ниже школарине због пандемије коронавируса, данас ће предати захтеве и предлог решења премијерки Ани Брнабић и министру просвете Младену Шарчевићу. Они тврде да нису добили квалитет студирања који су и платили и понављају да ће, уколико им се не буду испунили захтеви, радикализовати протесте.

Захтеви ће, како каже, бити усмерени на премијерку и министра просвете Младена Шарчевића, да им се доставе реални трошкови факултета како би са економским стручњацима могли да ураде анализу и да јавност то добије на увид. “Онда ћемо да видимо да ли је факултетима нарушена одрживост и како може да им се помогне”, рекао је Арсенић, преноси Нова.рс.

Пре изласка на улицу, студенти су имали састанак са председницом Конуса и ту су дошли до извесног разумевања да је велики број студената угрожен и да велики број студената зависи од услова које ће имати наредне године и економске ситуације у земљи. “Са друге стране, нисмо пронашли неко конкретно заједничко решење. Ми имамо предлог решења који ћемо понудити и премијерки и министру у сарадњи са правно-економским тимом, да покушамо да на овај начин решимо проблем. Да задовољимо захтеве студената за 30 одсто нижим школаринама, али и захтеве ректорке да факултети немају нарушену одрживост”, закључио је Арсенић.

Каже да од почетка понављају да потпуно разумеју ситуацију. “Ово је нешто ново за све нас, ово је највећа криза једне генерације, поготову наше. С друге стране, не можемо рећи да је одговор Универзитета био адекватан и добар како се прича. Ако имате предавања која пролазе кроз ПДФ форму, то не може да буде задовољавајуће никако. Студенти губе на квалитету, између осталог студенти који су платили годину – значи нису добили оно што су платили, квалитетну наставу. Било је професора који су држали сјајна предавања, али је било и оних који су их слали у ПДФ формату. Има много њих који нису слали ни то. Имате тај случај на Медицинском факултету, Прирородно-математичком факуллтету и то је велики проблем. Велика већина није адекватно одговорила на ситуацију”, закључио је Арсенић.

Извор: Н1