Студенти рекли гласно и одлучно “НЕ!” терору над Србима у Црној Гори, покреће се петиција, власт је на потезу!

Редакцији нашег сајта стигао је имејл са текстом Резолуције о угрожености Срба у Црној Гори, а текст имејла прносимо у целости и свим срцем подржавамо наше студенте који су покренули ову иницијативу!

„Студенти Универзитета у Београду у уторак 28.01. крећу у сакупљање потписа за народну иницијативу за усвајање Резолуције о угрожености Срба у Црној Гори. Сви који би се укључили у сакупљање 10 или више потписа могу се јавити на мејл skpfbg@gmail.com или смс поруком на број 0612205209 .
Потписивање народне иницијативе законски траје седам дана ( 28.01. – 03.02. ), потребно је да сакупимо 30.000 потписа грађана Републике Србије и тако ћемо упутити ову Резолуцију народним посланицима у Народној скупштини Републике Србије и они ће имати могућност да одлучују да ли ће дати подршку Србима и Српској православној цркви у Црној Гори или не.

Срдачно,
Студенти Универзитета у Београду“

РЕЗОЛУЦИЈА О УГРОЖЕНОСТИ СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ
Народна скупштина Републике Србије,

Имајући у виду највише и општеприхваћене државне и националне интересе, а с обзиром на тренутна политичка дешавања и положај Срба у Црној Гори

КОНСТАТУЈЕ стање угрожености Српске православне цркве, свих њених епархија, имовине, свештенства и верника у Црној Гори.
КОНСТАТУЈЕ дискриминацију Срба у Црној Гори у битним областима живота и рада, права на језик и писмо; дискриминацију заступљености Срба у државним органима и привредним друштвима чији је оснивач држава Црна Гора.
ОБАВЕЗУЈЕ органе извршне власти, пре свега председника Владе Републике Србије и председника Републике Србије да, користећи сва правна средства по највишим међународним стандардима, предузму све расположиве мере и активности у циљу реалне заштите и остварења свих легитимних права Српске православне цркве и свих Срба у Црној Гори.
УТВРЂУЈЕ да ће се сваки будући акт органа државе Црне Горе против права Срба у Црној Гори сматрати актом грубог кршења њихових људских права, као и обавезу Републике Србије да предузме све правне и дипломатске мере у циљу заштите њихових права.
———————————————————-

Наредни скуп подршке Србима и Српској православној цркви у Црној Гори заказан је у петак 31.01. у 18 часова код цркве Светог Марка у Београду.