Ступар: Уговор Теленора и Телекома – галама иза које се крију политичке идеје

Новинар Слободан Ступар изјавио је да “препознаје нешто апсолутно политички” иза уговора Теленора и Телекома и да се, колико је разумео, на основу става стручњака, “жели истискивање СББ-а са тржишта медија”. “Не знам колико је те реално, мислим да није, реч је о страној фирми у Србији – СББ, реч је о капиталу који је и страни и чисто сумњам да се ту може урадити ово што се ради, иако се изгледа ради”, каже Ступар.

„Председник Србије се цементира, бетонира већ неко време покушавајући на све могуће начине да обезбеди трајни опстанак на власти и владарску позицију. То није реално, јер ово је време када се морају завршити неки послови. Избор новог америчког председника је нова ситуација и мислим да је овај случај са Телекомом и Теленором у ствари галама, галама, галама иза које се, чини ми се, крију неке друге чисто политичке идеје. Чини ми се да не може да се заврши онако како је креатор замислио, могу да замислим да трава не расте, али доћи ће март месец и трава ће израсти“, рекао је Ступар за Н1.

Он је поводом избора Бајдена за председника САД и става Вучића да би за Србију било боље да је на власти остао Трамп, рекао да нас чека већи притисак САД, и да је Бајденова одлука да међу шест приоритета спољно-политичких питања буде западни Балкан – изузетно битна за овај простор.

Ступар је нагласио да Бајден после 50 година бављења спољном политиком зна добро овдашњу ситуацију, као и да је у његовом тиму Медлин Олбрајт, те да су у питању људи одлучни да „заврше ту причу“.

„Најављује се модификација Дејтонског споразума да би БиХ била функционална држава и најављује се признање Косова – то су ствари које је Вучић прихватио пре скоро девет година и крајње је време да то и реализује. Какву ће цену за то платити, ја не знам. Мислим да сада видимо кроз ове покушаје да се погура СББ, дакле да затвори апсолутно све могуће телевизоре, да се ништа не види од онога што ће се догађати, а догодиће се. Ја мислим да ће се крупне промене догађати и да је Србија негде на завршетку, ако је овде све кренуло, овде ће се и завршити“, каже.

„Мислим да је свануо дан да ће бити јако занимљиво гледати завршницу свих ових отворених питања, а кључно питање је Александар Вучић“, рекао је Ступар.

Упитан да прокоментарише најаве Вучића да ће бити јавне расправе о увођењу обавезног војног рока, рекао је:

„Човек није служио војску, колико се сећам. Избегавао је рат и мобилизацију. Бавио се агитацијом и хушкањем на рат, био је министар информисања, гасио је и давио и угасио силне медије. Мислим да смо га изгустирали и да је он потрошен човек. Хајде сада да размишљамо како ћемо даље, може Србија да живи и без њега“.

На питање да ли неко размишља како даље, каже:

„Не знам да ли неко у Србији размишља како даље, не могу да доакам да се то догађа али има ствари које се раде и мимо нас и јавности, нико није незаменљив“.

Поводом одлагања разговора Ивице Дачића и Дејвида Мекалистера о дијалогу о изборним условима, Ступар каже да када њих двојица разговарају „можда то занима само њихове породице“ јер су у питању „људи без икаквог утицаја“. „Ефемерна прича је о томе да ли су Мекалистер из Немачке и Дачић са југа Србије разговарали о изборним условима“.

Овде, каже Ступар, избора нема већ осам година, овде су стално неједнаки изборни услови јер „газда“ зна да би да је другачије на њима изгубио.

„Идеални СНС лонац који кључа; ово је крај, завршница приче“
На питање да ли ико у СНС размишља о могућности да Вучић не буде на власти, каже:

„Можда неки и размишљају и зато се појављу мале аферице и приче ко се више накрао за ових осам година. Ово је једна завршна, врло ружна прича у којој ћемо се свега и свачега нагледати јер је и тај идеални СНС лонац који кључа“.

Осврнуо се и на аферу прислушкивање и оптужбе на рачун Дијане Хркаловић:

„То што је њега неко до његових прислушкивао, па су измилили да је то урадила Хркаловић је њихов интерни пороблем…Тачно је да су унутар СНС почела комешања и покушају да се склони кључно питањице Јовањица, она би морала да резултира падом владе и Вучића“, рекао је Ступар и додао да такав случај није забележен у Европи, да такав бизнис с дрогом, „који раде он, фамилија и још двојица, тројица“.

Оцењује и да нико од министара до сада није због афера отишао са функције и да „Вучић ниједног свог човека није пустио низ воду јер би, када би једног отерао – он негде можда и проговорио, а онда би џемпер почео да се пара…“

„Имамо случај Савамале, за такав случај иде се на робији од 10 до 20 година…Одговорно лице у полицији које није предупредило ствар, градоначелник који то гледа, а баш га брига и Вучић који је после свега рекао – па шта. Тако једно ‘па шта’ на суду било где у свету кошта тешка робија“, рекао је Ступар.

Он је рекао да би се сложио са онима који сматрају да је спомник Стефану Немањи „Вучићева прича и величање Вучића“, али да не мисли да ће Вучић имати пуно времена у будућности да настави сличне пројекте:

„Мислим да почињу озбиљни разговори, болно завртање руке и нисам сигуран да ће бити прилике за спектакуларне скулптуре од 30, 40 метара ли стадионе као у Немачкој Лени Рифенштал када је правила филмове о Хитлеровој моћи. Мислим да је ово замајавање крај, завршница приче…Озбиљни послови су пред њим, неће имати времена за шалу, комику и остале ствари“, нагласио је Ступар.

Извор: Н1