Ступиле на снагу нове мере, забрањена окупљања више од 500 људи у затвореном

Објављивањем у Службеном гласнику, на снагу је ступила наредба министра здравља Златибора Лончара, којом се у циљу спречавања ширења епидемије коронавируса у Србији, забрањују јавна окупљања више од 500 људи у затвореном простору.

У наредби се наводи да за време дозвољеног окупљања на јавним местима у затвореном простору морају бити примењене све превентивне мере које се односе на дезинфекцију, санитарно-техничке и хигијенске услове.

Додаје се да су на јавним местима на отвореном простору на целој територији Србије дозвољена окупљања, с тим да растојање између присутних лица износи најмање један метар.

“На улазу за публику, приликом спортског догађаја којем је дозвољено присуство већег броја лица у смислу става 1. ове тачке, мора бити истакнуто обавештење о максималном броју лица која могу да присуствују догађају док ова мера траје”, пише у наредби коју је министар здравља донео на основу Закона о заштити становништва од заразних болести и Закона о државној управи, а на предлог Републичке стручне комисије за заштиту становништва од заразних болести и Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

Наводи се да те мере трају док траје опасност од ширења епидемије коронавируса.

Додаје се да ступањем наредбе на снагу, престаје да важи Наредба о забрани окупљања у Србији на јавним местима у затвореном и отвореном простору.

Извор: Н1