Судија Бјелогрлић: Одговорност за стање у судству сносе све три гране власти

Председница Друштва судија Србије Снежана Бјелогрлић изјавила је да јачање независности судства “не значи удаљавање судства од народа”, већ да то напротив значи “удаљавање судства од политичког и свих других непримерених утицаја”.

Бјелогрлић је за „Политику“ указала о изјави функционера Српске напредне странке Владимира Ђукановића, члана Високог савета судства по положају, да „правосуђе не може бити независно од народа, а веза са народом је преко Народне скупштине“, да управо јачање независности судства омогућава свакоме да оствари правду, без обзира на порекло, друштвени статус или економску моћ.

„Независни судија је гаранција да ће се закони примењивати једнако и непристрасно на све, па и на оне који су их донели, да нема привилегованих учесника у поступку“, казала је Бјелогрлић.

На питање који су највећи проблеми српског правосуђа и шта би приоритетно требало поправити у њему, Бјелогрлић је оценила да су то недовољна независност, неодговарајући и неусаглашени закони, неравномерна оптерећеност судова и судија, као и недостатак одговарајућег стручног усавршавања. Према њеним речима, то за последицу има неефикасност и неуједначину примену права.

Извор: Н1