СУТРА ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА: Шта нас чека после 11. јануара?

МЕРЕ за борбу против вируса корона, по којима је рад угоститељских објеката, тржних центара, продавница, козметичких салона и теретана ограничен до 20 часова, а које је требало да важе до 10. јануара, највероватније ће остати на снази све до српске Нове године 14. јануара, кад ће се поново процењивати епидемиолошка ситуација.
Према речима извора блиског кризном штабу, пратиће се да ли је дошло до пада или скока броја заражених током седам дана након Божића.

– Засад је у плану да кризни штаб заседа у понедељак, али могуће да та седница буде одложена. Пооштравање или попуштања мера зависиће искључиво од броја оболелих. Да ли су божићне прославе, на које су поједини епидемиолози упозоравали, и долазак гастарбајтера у Србију погоршали ситуацију не може се знати дан за дан, већ треба да прође неко време како би се добили реални подаци. По свему судећи, управо из тог разлога постојеће мере остаће на снази до српске Нове године и могуће је да у понедељак буду само телефонске консултације, након којих би Влада Србије продужила мере и после празника. Следећи пресек стања радиће се, највероватније, у четвртак, како би се у петак, 15. јануара, донеле нове мере, на које ће утицати и полазак деце у школу 18. јануара – каже саговорник.

Очекује се, према његовим наводима, да највише супротстављених ставова на седници кризног штаба буде око услова за улазак у земљу. Нико са сигурношћу сада не може рећи да ли ће од понедељка, 11. јануара, бити омогућен слободан улазак у Србију или ће и даље важити да странци морају имати негативан ПЦР теста, а да су наши држављани који долазе у домовину, уколико га не поседују, у обавези да буду 10 дана у кућној изолацији. Још нема званичних информација како ће се поступати на границама од недеље у поноћ.

Министар здравља Златибор Лончар је прекјуче изјавио да ће продужетак мера на границама искључиво зависити од епидемиолошке ситуације – колико има прегледа, колико заражених, попуњеност болница, обухват вакцинацијом…

– Само на основу тога ћемо доносити мере. Нама није циљ да некога малтретирамо, отежавамо путовања. Нама је на првом месту заштита грађана и здравственог система. Ако ситуација буде добра, биће урађено све што је могуће да се олакша улазак у Србију и излазак из ње – казао је Лончар.

Да подсетимо, у Србији су тренутно на снази и мере обавезног ношења маски у затвореном простору, али и забрана окупљања више од пет људи.

Извор: Новости