Шварм: Списак новинара покушај застрашивања, Србија личи на експрес лонац

Одговорни уредник недељника “Време” Филип Шварм изјавио је у емисији Студио Н1 Лајв да је списак новинара и невладиних организација којима ће Управа за спречавање прања новца контролисати финансијске трансакције класичан покушај застрашивања. Оценио је да је Србија у дубокој кризи и да подсећа на екпрес лонац који прети да ће да експлодира.

“Мени ово што Управа ради делује као класичан пример застрашивања. Очигледно је да се у Србији не дешава ништа добро, а неће бити добро ни даље. Земља је суочена са епидемијом, са дубоком политичком кризом, као и са рецесијом која нас чека на јесен. У том тренутку режим ради оно што је увек и радио, а то је да на најгрубљи начин покушава да заплаши своје опоненте”, оценио је Шварм.

Сматра да власт овим потезом жели да поручи да су појединци и организације са списка “очигледно неки западни агенти за прање пара”.

“Такође, желе и да застраше новинаре, да се не баве истраживачким новинарством, да се не баве стварном корупцијом, и да се не баве криминалом који је повезан са властима. Да та Управа за спречавање прања новца доиста ради свој посао, било би паметније да прође по градилиштима у Београду и да се запитају ко то гради и на који начин се пере новац”, поручује Шварм.

Он истиче да “у новинарству нема новца”, као и да сав новац који НВО организације добију представљају средства која су освојена на конкурсима код озбиљних међународних организација које “проверавају сваки динар”.

Говорећи о тренутку када је иницирана ова провера, Шварм наводи да је после последњих избора Србија постала једнопартијска држава.

“Епидемија искориштена за кампању култа личности Вучића”

“У Србији је демократија, у најбазичнијем смислу, угрожена. У Србији влада једна општа клима неповерења, а институције су разорене. Грађани немају више коме да верују. Како то изгледа, видели смо и на последњим демонстрацијама. Овај режим реагује притиском. Све новинаре који се баве истином и борбом против корупције, на овај начин их жели дисквалификовати и то се управо и дешава”, подвлачи Шварм.

Он оцењује да власт реаговала бахато након упућивања отвореног писма Кризном штабу и Влади Србије од стране 2.700 лекара.

“Први део епидемије је искориштен за кампању култа личности Александра Вучића са којом је ушао у изборе. Када је почело ванредно стање добила је незабележене оибрисе. Од њега смо сазнавали да ли ћемо да будемо затворени или не, набављао је лично респираторе, а био је главни доктор Србије и шеф складишта”, подсетио је Шварм.

“Неки су се након тога побунили и написали отворено писмо. Сада, уместо да власт отвори дијалог, и тражи заједничко решење, она ради оно што је увек радила, притиска, етикетира, напада и отпишта. У овом тренутку Србија личи на експрес лонац, стално кључа, а нема издувног вентила”, каже он.

Оцењује да што више време пролази, можемо очекивати све већи притисак и нападе.

“Очекујем нападе на свакога оног ко мисли својом главом. Режим је поделио народ на ‘нас’ и ‘њих’, а против непријатеља ће бити сва средства допуштена”, упозорио је Шварм.

Извор: Н1