СВЕ ГЛАСНИЈЕ ПРИЧЕ О ВРАЋАЊУ МЕРА Коначна одлука зависиће од једне бројке, све ће бити јасније од понедељка

Све гласније се прича о томе да у Србији могу да се врате неке рестриктивне епидемиолошке мере, јер иако је вандредно стање укинуто, корона је и даље ту, а многи грађани се понашају као да је епидемија иза нас. Ипак, све ће бити јасније од понедељка када нарочито треба обратити пажњу на проценат новозаражених.

Стручњаци истичу да је сада, можда и више него раније, важно да примењујемо све препоручене мере заштите. Такође додају да ће, уколико буде било потребе, доћи и до враћања или чак увођења неких нових рестриктивних мера. А све зависи од броја новозаражених.

Премда је последњих дана забележен пад броја новооболелих од корона вируса, те су се можда многи и опустили, јуче је ипак дошло до благог скока, и то највише на југу земље.

– То је негде 1,2, близу 1,3 одсто. То јесте скок и искрено да кажем не изненађује ме. Ипак, рано је то рећи за само један дан, али треба бити свестан да све зависи директно од нас – рекао је епидемиолог Предраг Кон јуче.

Ово свакао представља благи пораст броја новозаражених пошто смо пре два дана, први пут од почетка епидемије корона вируса у нашој земљи, имали мање од једног процента оболелих у односу на број тестираних – 0,98%.

Међутим, данас бележимо поново пад у ондосу на јучерашњих скоро 1,3 одсто – тај проценат данас изости 1,09.

Важан показатељ од следеће недеље

Ипак, разлога за општање нема, а важан показатељ следи од понедељка.

Наиме, тада ће бити јасно да ли је попуштање мера за Ђруђевдан, када су контакти били израженији, утицало на ширење вируса и и у којој мери. Осим тога, прошле недеље имали смо и портесте испред Скупштине Србије, за које стручњаци такође кажу да може да допринесе погоршању бројки.

Преко два или три одсто, знак за узбуну

Иако вирус корона полако јењава у нашој земљи, спорадична жаришта у мањим срединама и даље се пољављују. И док је Лесковац тренутно највеће жариште у Србији, нове случајеве вируса такође бележе Власотинце и Тутин.

– Ако би се тај процента новозаражених подигло на преко два одсто, или и три одсто, онда би то постало нужно. Ми не смемо дозволити да поново крене пораст – истиче Кон.

Прва нова мера – обавезне маске или казна

У том случају, једна од првих мера о којој се размишља, јесте обавезно ношење маски, а за њено кршење, грађани би морали да издвоје и до 20.000 динара.

Како је епидемиолог др Зоран Радовановић објаснио, “свима онима који не би имали маску комунална полиција ће писати казне и за њих ће бити надлежан судија за прекршаје”.

Маске би, уколико се ова мера уведе, морале да се носе и у кафићима, тржним центрима, поштама, банкама, продавницама, градском превозу, као и на великим скуповима који се организују напољу.

Према речима стручњака уопште није нереално доношење овакве мере, каква је већ заживела у неким земљама.

– Велике су шансе да се ова мера усвоји, јер су се грађани много опустили након укидања ванредног стања и доста њих не поштује мере. Лјуди се окупљају, не поштују дистанцу, не носе заштитну опрему. А то нас све води ка већем броју оболелих и ризику да се деловање вируса појача – додао је др Радовановић.

О (не)ношењу маски пре неколико дана је говорио и др Предраг Кон.

– Оно што мене забрињава је оно што не може у потпуности да се контролише. Ослонили смо се на дистанцу, нисмо увели обавезне маске јер нема научног основа за то у спољном простору. Можда је, ипак, неопходно да имамо обавезно ношење маске у затвореном простору – рекао је гостујући на ТВ Прва др Предраг Кон.

Чак је увек оптимистчни проф. др Бранимир Несторовић, пулмолог из Универзитетске дечје болнице Тиршова рекао како су се “сви много опустили и не поштују мере заштите иако су пре само недељу дана били престрављени”.

С друге стране проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, епидемиолог и заменица директора Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, није сагласна са њим када је непоштовање мера у питању.

Она је подсетила да су постојали разлози засновани на епидемиолошким индикаторима на основу којих је одлучено да буде укинуто ванредно стање и да мере буду ублажене. Истиче како се у затвореним просторима људи понашају у складу са препорукама, те да све опште мере превенције имају значаја, али да је он лимитиран и базиран на личној одговорности и савести.

– Немамо неког полицајца који ће да прати да ли неко носи маску или не. Кажњавање јесте последња инстанца – рекла је недавно др Кисић Тепавчевић..

Инфектолог др Мијомир Пелемиш, подсетио је шта се догодило у другим земљама које су релаксирале мере.

– Ако буде наглог пораста инфицираних, мораћемо опет да уводимо рестриктивне мере. Показало се да је већина земаља које су релаксирале мере имале пораст инфицираних. Не бисмо то волели, али очекујемо да ће тако бити и код нас – закључио је др Пелемиш.

Како сазнајемо, за сада се не Штабу није разматрало које би конкрентно мере могле да буду предузете, јер бројке које пристижу говоре да је ситуација за сада повољна, али да ће, уколико буде дошло до новог скока, ствар морати да се мења.

Извор: Блиц