Све о полицијском часу 24/7: Како би у таквој ситуацији функционисао живот у Србији?

У 17 х је почео полицијски час. Данас је најгори дан за Србију, преминуло је још седам особа од корона вируса, а да ли ће то утицати на што хитније увођење потпуне забране кретања?

Најава да би у Србији могао бити уведен полицијски час од 24 сата односно потпуна забрана кретања за све грађане, у циљу спречавања ширења заразе корона вирусом, одјекнула је у јавности. Уколико би Влада Србије донела такву одлуку, то би подразумевало да нико не би могао да излази напоље, осим оних с радним налозима, док би остали живели у режиму у коме су сада грађани старији од 65 година.

Одлука о увођењу потпуне забране кретања зависиће од тога како се буде кретао број новооболелих од вируса корона и колико се грађани буду придржавали постојећих мера заштите, најавио је председник Србије Александар Вучић, који је рекао да ће уз консултацију са стручњацима Влада одлучити да ли ће потпуна забрана кретања бити уведена.

Свако ко се буде кретао биће ухапшен

– Уколико уведемо 24 сата забрану кретања, то ће бити ригорозно, свако ко буде на улици биће ухапшен – нагласио је и додао да то може да буде чак и следеће недеље ако не буду бољи резултати.

Са овим ставом сагласан је и професор Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и саветник директора Института за јавно здравље у Нишу, који је у интервјуу за Телеграф.рс рекао да у Србији ствари морају под хитно да се промене по питању поштовања упозорења надлежних.

– Ако се ствари не промене, и то радикално у наредна два, три дана максимално, имаћемо катастрофу. Онда ће бити потребе да се уведе потпуна забрана кретања и то за све грађане – рекао је професор Бранислав Тиодоровић.

У Србији је за сада на снази забрана кретања у периоду од 17 до 5 часова ујутру, а викендом већ од 15 сати, док је грађанима старијим од 65 година, односно у сеоским срединама 70, потпуно забрањен излазак. Нјима је омогућен излазак недељом од три до осам часова када могу да оду у набавку.

Градски превоз у Београду је организован само за запослене с посебним дозволама. Укинута је могућност шетања паса, што је било дозвољено од 20 до 21 сат. Грађанима и странцима са боравиштем у Србији, који су у земљу ушли после 14. марта, продужена самоизолација са 14 на 28 дана.

Како се иде до продавница и других радњи?

Потпуна забрана кретања односно увођење полицијског часа у трајању од 24 сата би подразумевала да напоље смеју само људи с радним налогом, док би остали живели у режиму у коме су сада старији од 65 година.

Не би постојала могућност одласка ни у продавницу, већ би војска, полиција и волонтери доносили лекове и основне неопходне намирнице.

Председник Србије рекао је да се у том случају “живот на улицу зауставља”, јер то значи да нема изласка чак ни у продавнице.

– Не иде се на улицу, крај. Како не иду пензионери у продавницу, тако и остали. Како ће то да изгледа? Не знам, први пут сам у оваквој ситуацији – рекао је он.

Како су то урадиле државе у Европи?

Забрану кретања 24 сата није увео велики број земаља – ту меру су донеле Шпанија, Италија, Грчка, Либија, Гана, Мали, Буркина Фасо, Саудијска Арабија, Јордан, Индија, Хондурас, Аргентина, Нови Зеланд, Гренада, Монсерат.

Прве мере у Италији уведене су 25. фебруара, али до 9. марта људи су још могли неограничено да се крећу. Од тада само по један члан породице може да оде до продавнице и да прошета пса 200 метара од куће.

У Шпанији је ванредно стање уведено дан раније у односу на Србију, а забрана кретања важи 24 сата на дан.

Приликом изласка из дома грађани са собом носе папир са информацијама о томе где живе, куда су се запутили и због чега. Нјега потпишу и тиме преузимају одговорност на себе што се кретања тиче.

У сваком тренутку на улици може да вас заустави војник или полицајац и да вам тражи рачун из продавнице и лични документ како би утврдио где живите. Уколико се испостави да нисте отишли у најближу продавницу, могу да вас новчано казне.

То важи и у Грчкој, а казне су до 150 евра за оне који немају потврду.

Колумбија, Хондурас и Аргентина су такође у карантину. Полиција патролира улицама, а грађани могу напоље само по неопходне ствари.

У Јордану ко напусти дом чека га годину дана затвора, а на Новом Зеланду забрана важи месец дана.

У Вухану, кинеском граду који је био највеће жариште вируса и где се корона први пут појавила уведен је класичан полицијски час од 24 сата дневно, а курири су разносили готово све. Цела покрајина Хубеј је била затворена, а снабдевање се углавном обављало тако што је само један из породице могао да иде до продавнице или апотеке и врати се кући.

Извор: Телеграф.рс