Шведска помаже пут Србије ка ЕУ у области заштите животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Шведске Јан Лудин потписали су споразум којим се наставља пројекат ЕНВАП 3, и омогућава даља експертска помоћ те земље у процесу приступања Србије Европској унији у области заштите животне средине, саопштено је из Министарства.

Како је предвиђено потписаним споразумом, пројекат “Припреме за преговоре везано за процес приступања Србије Европској унији, Фаза 3, Програм приступања у области заштите животне средине (ЕНВАП3)” биће спроведен до краја априла 2022. године, и подразумеваће праћење спровођења Преговарачке позиције, као и подршку спровођењу одређених приоритетних акција.

“Указујући да су преговори за приступање Европској унији пут ка унапређењу животне средине као једног од основних предуслова здравља становништва, министар је истакао значај помоћи Шведске кроз ЕНВАП пројекат у изради Преговарачке позиције коју је Србија доставила Бриселу јануара 2020. године”, наводи се у саопштењу.

Триван је додао да је “у Бриселу оцењено да је Србија изразила велику посвећеност и брзину у изради Преговарачке позиције и доставила квалитетан документ који је добар основ за даљи процес припрема за отварање Поглавља 27”.

Он је изразио очекивање да ће се имати у виду велика посвећеност Србије и њени реални капацитети, и у наставку припрема за отварање Поглавља 27-животна средина и климатске промене, доделити више прелазних периода.

“Министарство више него озбиљно приступа овом задатку, јер сматрамо да је он животно важан за Србију. Та посвећеност је препозната, и зато смо добили тако добре почетне услове за преговарање, те очекујем да тај број прелазних периода буде и могућ”, казао је Триван.

Извор: Н1