Табаковић: Јавни дуг је безбедно испод 60 одсто БДП-а

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да јавни дуг Србије износи измедју 56,7 и 57,8 одсто Бруто друштвеног производа и оценила да је то задужење “безбедно испод 60 процената”.

Она је за Радио-телевизију Србије рекла да је враћен један од скупих азербејџанских дугова са каматом од четири одсто те да је садашње задужење испод такозваног „мастрихтског критеријума“ од 60 одсто.

Табаковић је додала да је читаве претходне године курс динара у односу на евро одржаван у распону од 117,5 до 117,6 у шта је Народна банка уложила милијарду и 450 милиона евра.

Она је истакла да Србија има у девизним резервама 35,65 тона злата које гарантује сигурност држави, али и свима који са државом желе да раде, те да су у најтежој години директне стране инвестиције износиле 2,9 милијарди евра.

„Оглушили смо се о оне приче: ‘Пустите фискални дефицит, не гледајте висину дуга, само помажите економији’. Успели смо да сачувамо радна места, пре свега за људе чији су животи вреднији од свега, али за чије животе јесте потребна и стабилност и сигурност, коју смо показали да можемо да одржимо и у најтежим временима“, истакла је Табаковић.

Нагласила је и да су резултати Народне банке остварени уз помоћ председника и Владе Србије.

Извор: Н1