Теодоровић: Страх режима да се Григорије дубље не укључи у политику

“Последњих десетак дана имамо нападе таблоида на владику Григорија и председника САНУ Владимирја Костића и ужасавајућа је ствар што не можемо да чујемо мишљење које није прописано од стране владара”, сматра академик Душан Теодоровић.

Како је рекао гостујући у Новом дану, иако постоје компетентнији људи за дискусију о Косову, не може да се отме утиску да је много тога што је рекао Костић – истина.

„Ми, држава Србија, смо потписали Кумановски споразум, 2013. Бриселски спопразум који је потписао Дачић, у коме пише да ми предајемо наша тужилаштва и судове, нашу полицију, да сви наши грађани треба да имају личне карте Косова и да излазе на изборе и учествују у влади и да председник Србије пише молбу да уђе на Косово. Режим је решио да не призна да је признао Косово“, сматра Теодоровић.

Говорећи о владики Григорију, академик каже да он није рекао ништа страшно и да режим, страхујући да се Григорије не ангажује политички, одговорио ужасним таблоидним нападима.

„Синод тера људе који славе славу да сами режу славски колач, треба подсетити да је 800 година самосталности СПЦ искоришћено да с додели орден Вучићу, да се СПЦ никад није оградила од ужасних појава као што је педофилија, уместо тога део Синода се ставља у функцију режима. Ми смо секуларно друштво, црква мора да буде одвојена од државе, сметало ми је кад се бадњак уноси у Председништво“, каже академик Теодоровић.

„То што пишу таблоиди су будалаштине, то је квази интелектуално смеће. Живот ми је лакши откад сам рекао да то не читам и не слушам, за мене постоје два-три озбиљна листа и ТВ станица, све друго је у блату“.

Покрет Двери је саопштио је да је Први основни суд у Београду првостепеном пресудом председника Србије и Српске напредне странке Александра Вучића обавезао да плати 200.000 динара председнику Покрета Двери Бошку Обрадовићу, због повреде угледа и части, јер га је назвао „лоповом“ и „фашистом“.

„То је фантастично значајна вест, суд је пре неки дан пресудо и да мени мора да се плати 300 хиљада, то су добре вести. Због тога што је доказ да имамо чаних и поштених људи у суду и тужилаштву, не може нико да иде по телевизијама и да назива људе фашистима и лоповима. Сви грађани Србије које су вређали и измишљали приче, морамо да почнемо да их тужимо, јесте то малтретирање, али морамо да почнемо“, поручио је.

„Кризни штаб се није понашао лекарски“
Теодоровић је, говорећи о лекарима преминулим од коронавируса, навео да је у Србији преминуло више од 70 лекара, а у Словенији један.

„Извињавам се ако овај податак можда није тачан… Први је одговоран Вучић који је за министра здравља поставио некадашњег лекара земунског клана Златибора Лончара, тај човек је неспособан да организује здравствени систем. Кад се погледа Кризни штаб, тај штаб се није понашао лекарски, морао је да поставља ултиматуме, да каже биће овако или напуштамо штаб, биће како ми кажемо“, сматра он.

Наглашава да је лекарка из Крагујевца, мајка троје деце, која је била волонтер да оде у Нови Пазар херој и истински борац који брани наше животе.

„Хероји нису људи који су се манекенски понашали да сложе боју рукавица са бојом гардеробе и постану министри после тога“, додао је Теодоровић.

„На самом почетку епидемије, велики број лекара и медицнског особља није био заштићен како треба. Имам информацију да су поједини лекари били саслушавани, да са директорима дисутују да ли је случај стварно ковид, јер је била битна статистика. Све те лагарије са бројем преминулих и оболелих су имали један циљ, да покажемо да смо најбоља земља у борби против ковида под вођством Вучића, што је тужно и поражавајуће“, сматра Теодоровић.

Научници из Србије на престижној листи
Група истраживача са Универзитета Стенфорд је по други пут заредом објавила листу најбољих светских научника, а на ранг-листи за 2019. годину налази се и 49 научника из Србије, међу којима је и академик Душан Теодоровић.

„Постоји око осам милиона истраживача у свету, ово је покушај да се издвоји два одсто из свих области науке, нашло се 49 људи из Србије, велика част је да се нађете на листи. Ово је покушај да се извуче индивидуални допринос, примењена је метода где се трагало за доприносом појединца. Задовољство је, постоји још доста добрих истраживача у Србији који нису на листи“, рекао је.

Извор: Н1