Тепић позвала грађане да помогну да се заустави распарчавање ЕПС-а

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је данас да се “распарчавање Електропривреде Србије (ЕПС) мора зауставити”, јер део ЕПС-а који се бави производњом електричне енергије још није реформисан и спреман за тржишну утакмицу.

Она је у писаној изјави навела да је идеја Српске напредне странке да издвоји из ЕПС-а најсигурнији извор прихода, из дистрибуције електричне енергије, а да се Колубара, Костолац, ТЕНТ, Ђердап и друго, односно део ЕПС-а који још није реформисан и спреман за тржишну утакмицу, остави “огољен на милост и немилост тржишту”.

“Да ствар буде гора, председник Србије се прошле недеље у свом говору пред УН обавезао да ће драстично смањити емисије угљен-диоксида (ЦО2) у Србији, а сада нам је јасно да то у преводу значи убрзано гашење рудника и термоелектрана у ЕПС-у”, рекла је Тепић.

Према њеним речима, ако се спроведе јучерашња одлука Владе Србије, то ће конкретно значити да ће први на удару бити рудари запослени у ЕПС-у и радници који раде у термоелектранама.

“И не само запослени ЕПС-у, већ сви запослени широм Србије у фирмама које раде за ЕПС у рударском и термоенергетском сектору. Овде говоримо о 30.000 до 50.000 запослених у Србији који ће бити директно угрожени овом такозваном ‘реорганизацијом’ министарке Зоране Михајловић”, навела је Тепић.

Она је рекла да је “ЕПС хранио, грејао и осветљавао Србију када је Србији било најтеже, али се ЕПС данас нашао у смртном загрљају троје људи који у ЕПС-у виде само могућност зараде за партију и братију, а то су: Зорана Михајловић, нелегални генерални директор Милорад Грчић, и њихов шеф Александар Вучић”.

Према речима Тепић, “ЕПС који још није реформисан, неће преживети ово катастрофално распарчавање и вероватно ће завршити у рукама страних инвеститора, као што су завршили и некадашњи гиганти српске индустрије: Железара Смедерево, РТБ Бор, ПКБ, Петрохемија, ЈАТ и многе друге фирме”.

Како је истакла, “радници ће бити понижени и избачени с посла, а они који остану радиће за минималне зараде, јер страни инвеститори које СНС доводи највише воле да исплаћују само минималне зараде радницима у Србији”.

“Ова одлука Владе мора бити повучена. Зато апелујем на грађане, стручну јавност и пре свега на запослене у ЕПС-у да ми помогну у овој борби и да спречимо катастрофу која се спрема ЕПС-у”, позвала је Тепић.

Извор: Бета