Тешкоће с вакцинацијом у САД – кашњење и дезорганизација (ВИДЕО)

Званичници јавног здравства у САД месецима су звонили на узбуну, жалећи се да немају довољно подршке или новца да брзо покрену вакцинисање против КОВИДА-19.

Сада спор почетак највеће кампање за вакцинацију у историји САД-а доказује да су били у праву.

Док раде на убрзавању вакцинације, државна и локална одељења за јавно здравље широм САД наводе разне препреке, а нарочито недостатак вођства савезне владе.

Многи званичници брину да губе драгоцено време док је пандемија на врхунцу, а кашњење би могло коштати живота.

Савезе државе жале јер није јасно колико ће добити доза вакцине и када. Кажу да је више средстава требало посветити кампањама информисања да би се смањила забринутости људи који желе да се вакцинишу.

И мада је савезна влада недавно одобрила 8,7 милијарди долара за вакцинацију, биће потребно време да новац стигне до места где је био потребан пре неколико месеци за припрему за ефикасније вакцинације.

Такве жалбе постале су уобичајени рефрен у САД где су службеници јавног здравства углавном препуштени сами себи да решавају сложене проблеме.

Операција “Vorp spid” савезни програм вакцинисања, обећавао је да ће се још у децембру дистрибуирати довољно доза за имунизацију 20 милиона људи у САД. Тај виљ није постигнут, а од петка је око 6,6 милиона људи примило прву дозу, по подацима Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). Око 22 милиона доза испоручено је државама.

Америчко болничко удружење проценило је да 1,8 милиона људи треба вакцинисати дневно од 1. јануара до 31. маја да би се до лета постигао масовни имунитет. Садашњи темпо је мањи од тога за више од милион људи дневно.

Новоизабрани председник Џо Бајден назвао је почетак вакцинације “пародијом”, напомињући недостатак националног плана за то и поновивши своју посвећеност да се у првих 100 дана вакцинише 100 милиона људи.

Није изнео детаље о томе и очекивало се да ће то размотрити ове недеље. Његова канцеларија је најавила план за пуштање већине доза одмах, уместо да се друге дозе држе у резерви, што је конзервативнији приступ коју је применила Трампова администрација.

Трампова администрација дефинисала је своју примарну улогу као подстицање развоја вакцина против корона вируса и њихово испоручивање државама које би потом организовале и спровеле вакцинисање.

Свака држава је зато морала да развије свој план, укључујући давање смерница за то ко се први вакцинише.

Неколико здравствених стручњака жалило се на такав приступ, рекавши да је довео до забуне и низа разнородних поступака.

Званичници јавног здравства од пролећа упозоравају да им недостају особље, новац и опрема за вакцинацију. Новац им је одобрен тек крајем децембра.

Дистрибуција вакцина укључује дуг, сложен ланац поступака. Свака доза мора да се прати. Пружаоци услуга морају знати колико ће им особља требати. Људи који испуњавају услове морају бити обавештени да закажу вакцинисање, с обзиром на посебне захтеве за руковање вакцином и потребу да се људи посматрају 15 минута после вакцинације и све то уз “поштовање социјалног дистанцирања”.

Тешко је планирати јер број доза које нека држава добија може да варира. Болнице не могу да дају ињекције свим својим радницима истог дана због могућих нежељених ефеката и проблема са кадровима, па се те вакцинације морају раздвојити.

Негде је велики број медицинских радника одлошио своју вакцинацију, иако су први на реду.

Кампања јавног образовања могла је помоћи у превазилажењу колебљивости међу здравственим радницима што је успорило њихову вакцинацију. Уместо о томе, званичници су месецима разговарали о брзини којом се развијају вакцине, што није помогло ублажавању забринутости да зато можда нису безбедне.

“Не треба вам 50 различитих здравствених власти држава које покушавају да раде исти посао. Оно што желите да имате је мали број извора информација које било која држава може користити, а то је оно што засад немамо”, рекао је Мајкл Остерхолм, стручњак Универзитета из Минесоте за заразне болести, члан Бајденовог саветодавног одбора КОВИД-19.

Неке државе тако саме постају креативне: Орегон је на државном сајмишту уз помоћ Националне гарде одржао масовну вакцинацију, а гувернер рекао да је циљ вакцинација 250 људи на сат. Њу Џерси је планирао да отвори шест “мегасајтова” за вакцинисање, где се званичници надају да ће по више од 2.000 људи дневно моћи да се вакцинише.

Али без савезног плана, такви напори су само експерименти сумњиве успешности, рекла је Криси Ђулиано из Здравствене коалиције великих градова која заступа сва главна градска здравствена одељења.

Потребни су национални напори “ратног типа” да се вакцине испоруче што већем броју људи, рекли су многи стручњаци који питају зашто службе за вакцинацију не би радиле као што већ одавно редовне хитне медицинске помоћи 24 сата дневно, седам дана у недељи. Међутим, они кажу да у вези с вакцинацијом ни код кога не виде да схвата хитност тог посла.

Извор: Бета