Теже оптужбе у случају убиства Оливера Ивановића

Тужилац је за четворо оптужених Срба, поред постојећих, придодао и најтежи облик кривичног дела.

Косовска Митровица – Ново рочиште у предмету који се води за убиство Оливера Ивановића, лидера ГИ „Слобода, демократија, правда” (ГИ СДП) који је мучки убијен 16. јануара 2018. године у Косовској Митровици, по новој, трећој оптужници које је Специјално тужилаштво Косова подигло 11. новембра, биће одржано 4. децембра у Основном суду у Приштини у департману за тешка кривична дела.

Како за „Политику” каже Јована Филиповић, адвокат Силване Арсовић, секретарице и једне од најближих сарадница трагично страдалог Ивановића, новом оптужницом, по решењу Апелационог суда у Приштини,  није урађена исправка, у смислу да се за сва лица која се терете за ово кривично дело, одреде тачно време и место извршења кривичног дела. Уместо тога,  трећом оптужницом четворо Срба оптужено је за кривично дело тешко убиство. Тачније, новина у оптужници је да су извршили директно убиство.

– Избацивањем члана 33 Кривичног закона Косова, што је нелогично, који се односи на помоћ у извршењу кривичног дела, сада се новом оптужницом Недељку Спасојевићу, Марку Рошићу, Силвани Арсовић и Радету Басари ставља на терет да су извршили кривично дело тешко убиство. Иако су се првом и другом оптужницом Арсовићева и Басара теретили за учествовање или организовање криминалне групе, злоупотребу службеног положаја или службене овласти, сада им се на терет ставља и тешко убиство – наводи за „Политику” адвокатица Филиповић, уз напомену да је нелогичност и то што је Жарку Јовановићу и Драгиши Марковићу, такође окривљенима у овом предмету, пренето из првобитне оптужнице „кривично дело преправљања доказа” иако је накнадно то било избачено.

Филиповић наводи и да се новом оптужницом Недељку Спасојевићу, Марку Рошићу (ухапшени 23. новембра 2018. године) и Радету Басари (ухапшен октобра 2019. године) продужава мера притвора, а за осумњичене Жарка Јовановића, Драгишу Марковића и Силвану Арсовић је захтевано да се мера полицијског јављања преиначи мером кућног притвора.

Такође, како наводи Филиповићева, новом оптужницом се као учесници криминалне групе која је учествовала у извршењу убиства наводе још две особе, чији идентитет није назначен.

Филиповићева наглашава да је нова оптужница мањкава, а цео поступак је кренуо лоше.

– Истрага је рађена траљаво, а све је довело до тога да се процес одуговлачи и да се иде у погрешном правцу, што се највише одражава на лица која су у притвору без оптужнице – истиче Филиповић.

Лидер ГИ СДФП убијен је 16. јануара 2018. године, у Улици Сутјеска, у центру северне Косовске Митровице, на самом улазу у просторије странке.

Убијен је са шест хитаца у леђа, из возила у покрету, а истог дана је у граду пронађено запаљено возило „опел астра” из којег је, како се сумња, пуцано.

Специјално тужилаштво Косова после скоро две године је подигло прву оптужницу, а до сада је одржано само једно припремно рочиште, јер је накнадно, сада већ пензионисани тужилац Суљ Хоџа доставио нову, измењену оптужницу.

Друго рочиште, које је требало да се одржи 16. марта ове године, одложено је због пандемије вируса корона.

Извор: Политика