Тиодоровић: Ако буде приватних прослава, нови жесток талас после 15. јануара

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић оценио је данас да је земља и даље у тешкој и озбиљној епидемиолошкој ситуацији, због чега Нову годину треба дочекати на другачији начин.

На први поглед чини да пада број заражених и хоспитализованих, али и даље је висок број умрлих. Овог пута морамо на другачији начин дочекати Нову годину, не као што смо навикли, рекао је Тиодоровић за ТВ Прва.

Већина Кризног штаба је била за мере које смо предложили, да нема организованог дочека Нове године, али ни репризе. Опет ћемо 11. јануара процењивати ситуацију, када ћемо видети хоћемо ли попуштати или појачавати мере, нагласио је он.

Тиодоровић је рекао да ће ресторани и кафићи радити до 18 сати, а после празника се враћају на рад до 20 сати.

Једино што ме плаши, да ли ће приватне журке, мање или веће, можда бити велики ризик у наредном периоду, упозорио је он и предочио да они који праве таква окупљање треба да знају да су “можда и они на реду, а да неће бити места у болницама”.

После 15. до 20. јануара ћемо имати нови талас, који неће бити ништа мање жесток него ово што смо имали до сада, уколико се праве такве журке, указао је Тиодоровић.

Тиодоровић је рекао да епидемијска крива има тенденцију благог пада, али је забрињавајуће да је и даље велики број умрлих и то што су болнице пуне.

Са вакцинацијом у јануару, можемо у фебруару имати број имуних на ниову од 40 до 50 одсто, чиме се приближавамо оном броју неопходном за колективни имунитет и верујем да од пролећа наш живот може почети да личи на онај пре корона, рекао је Тиодоровић и нагласио да ће сигурно примити вакцину “када дође ред на њега”.

Извор: Н1