ТИОДОРОВИЋ БЕЗ УСТРУЧАВАЊА: У Београд је дошло 10.000 студената! Они су донели вирус!

“Морамо да обратимо пажњу на студентске домове, у Београд је дошло 10.000 младих људи са стране, они су сигурно донели вирус из области из којих су дошли”, рекао је гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва др Бранислав Тиодоровић.

– Они су тестирани, ситуација у дому на Карабурми је колико знам под контролом, проводе се све мере, то ће нас очекивати и надаље. И у Нишу смо спремили део објекта за студенте који су дошли из других делова Србије, па и ван Србије. Сви студентски центри морају да брину о томе – рекао је Тиодоровић.

Неки студенти су заражени, неки су у карантину.

– Обавеза оних који воде студентске домове је да организују тријажу, да виде да ли студенти имају температуру или неке тегобе. Међутим, ретки су били такви случајеви. Углавном су сви били потпуно здрави, да би касније, када би кренули на факултет, добили неку од тегоба. Највише је асимптоматских случајева. Дефинитивно може доћи до заражавања и у Србији.

Причало се да је епидемија готова, да можемо нормално да се понашамо, скоро све рестриктивне мере су укинуте.

– Нема основа за приче да нема вируса, да није толико опасан, да му је смањена вирулентност. То једноставно није тако. И они који немају симптоме могу да буду извори инфекције, епидемија траје, пандемија траје, морамо да обратимо пажњу. Мере су добрим делом ублажене, како би људи и економија функционисали. Нисмо рекли да све мере морају да се укину. Народ се превише опустио, а ми опомињемо, посебно кад су у питању старији људи, маске за њих морају у затвореном простору да буду обавезне, морамо да држимо растојање, перемо руке – додао је Тиодоровић.

Једно од главних питања је да ли унуци сада могу да буду са својим бакама и декама?

– На дистанци од два метра вирус се неће пренети, али нема љубљења, грљења, блиских односа. То и даље истичемо у затвиореним просторима.

Како је додао др Тиодоровић “на југу Србије ситуација се смирује”.

– Имамо тестирања која се спроводе посебно у Врању, имали смо велике колективе захваћене инфекцијом пре свега младих људи који нису имали симптоме, али смо их контролисали да не заразе старије. Ситуација је мирна у Власотинцу, Пироту, Лесковцу.

Извор: Блиц