Тиодоровић: Ефекат нових мера може се очекивати почетком децембра

Ефекат нових мера против ширења коронавируса, које су од данас на снази у Србији, може се очекивати почетком децембра, изјавио је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Тиодоровић је рекао да је протекла ноћ била тешка на југоистоку земље и да су забрињавајући подаци о броју новообољелих у Нишу, Зајечару, Александровцу, Крушевцу, Врању, Прешеву и Бујановцу.

“Колико је тешка слика најбоље говори податак да је у ковид болници у Лесковцу пре неколико дана било седам пацијената, а јутрос је 52 пацијента. Ситуација се брзо мења”, рекао је Тиодоровић за ТВ Пинк.

Тиодоровић, који је и члан Кризног штаба, истакао је да позив на примену мера није позив на послушност, већ на одговорност и указао да је ограничење рада угоститељских објеката било неопходно.

“Предложио сам да зимски распуст буде од 19. децембра до 20. јануара, трајаће можда који дан више од планираног. На тај начин бисмо могли да обухватимо све празнике и католичке и православне”, навео је Тиодоровић.

Тиодоровић је навео да је препорука да сви који могу раде од куће.

У Србији од вечерас у 21 час почиње примена нових, рестриктивнијих мера Владе Србије за борбу против коронавируса.

Новим мерама је у наредне две недеље у периоду од 21 час до 5 часова ујутро забрањен рад угоститељских објеката, продавница, тржних центара, осим апотека, доставе хране, бензинских пумпи које точе гориво и привреде која ради трећу смену.

Извор: Н1