Тиодоровић: Нови сој корона вируса још није откривен у Србији, али не значи да га неће бити

Епидемилог Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да у нашој земљи још није дијагностификован нови сој корона вируса, “што не значи да се неће појавити с обзиром да га има у Словенији и Мађарској”.

“По карактеристикама које су познате из научних кругова, нови сој корона вируса познат је по бржем ширењу и по можда већој заразности, али клинички гледано, симптоми су исти, нема разлике у односу на већ познати вирус”, изјавио је Тиодоровић након што је у нишком Дому здравља примио кинеску вакцину.

Он је истакао да је вакцинација становништва против корона вируса кренула у уторак на великој већини територије југоисточне Србије, од Прешева па све до Ниша и Крушевца, Зајечара и Куршумлије.

“Данас је то још већи број општина. Добили су нове количине вакцина и вакцинација се одвија веома добро. Организује се и за наше људе који долазе са подручја Косова и Метохије”, изјавио је Тиодоровић.

Како је казао, веома је битно да се што већи број грађана вакцинише, како би створили колективни имунитет, “да он пређе 60 или 70 одсто, и да на тај начин зауставимо ову тешку болест”.

Вакцине се, казао је, разликују по технологији израде, али је коначни резултат приближан.

Рекао је и да “неће бити проблема” уколико се неко зарази између примања две дозе вакцине.

“Млад организам створиће одбрану од 92 или 95 одсто, а они који су стари и са хроничним болестима, створиће мању одбрану. Велики добитак је спречити одлазак у болницу и избећи тешку клиничку слику, а посебно је важна превенција смрти”, изјавио је Тиодоровић.

Он је истакао да се ситуација ковид система у Нишу побољшава, “и то значајно”.

“Јутрашњи подаци говоре да имамо мали број примљених у односу на период пре месец, два. Повољна ситуација ће бити када дођемо на спорадичне случајеве”, истакао је Тиодоровић.

Према његовим речима, мере за сузбијање епидемије коронавируса вероватно ће се примењивати и до пролећа и у току дела пролећа, а уз имунизацију, стићи ћемо само до спорадичног обољевања од корона вируса.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски такође је данас примила кинеску вакцину и позвала грађане да се у што већем броју вакцинишу.

“Ниш је добио 5.100 доза кинеске вакцине, очекујемо и руску. Запослени у здравственим сутановама и установама социјалне заштите вакцинисани су Фајзеровом вакцином”, изјавио је Сотировски.

Према њеним речима, у Нишу је отворено шест пунктова за вакцинацију, а уколико буде већег интересовања биће отворена 43 пункта.

Директор нишког Дома здравља Милорад Јеркан изјавио је да су вакцину јуче примила 292 грађана Ниша.

“Долазе нам и грађани који се нису пријавили преко портала и ми их пријављујемо и вакцинишемо. Имамо велике могућности, можемо да вакцинишемо до 2.500 грађана дневно”, рекао је Јеркан.

Према његовим речима, у децембру је у ковид амбулантама прегледавано дневно до 2.200 пацијената, а јуче их је било 550, од којих су на корона вирус била позитивна 42 пацијента.

Извор: Бета