ТРАМП КИНИ ИСПОСТАВЉА РАЧУН: За пандемију ће платити 160 милијарди долара!

Америчке обавештајне службе истражују да ли је вирус креиран у лабораторији

у Вухану, одакле је кренуло неконтролисано ширење

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да намерава Кини да испостави рачун већи од 160 милијарди долара због штете коју је пандемија коронавируса учинила америчкој економији.

Непотребне смрти

У обраћању новинарима у Белој кући Трамп је поново оптужио Кину да није учинила све што је могла како би се спречило ширење вируса, који је према последњим подацима само у САД усмртио више од 60.000 људи и заразио више од милион људи.

– Вирус је могао да буде брзо заустављен и не би се проширио у целом свету. Толико непотребних смрти је било. Изгледа да је неко одлучио да не заустави пандемију и сада цео свет пати због тога. Још нисмо утврдили колико тачно износи рачун, ради се о много новца – рекао је Трамп, уз процену да је пандемија коштала више од 160 милијарди долара.

Потиче из лабораторије

Трамп је потврдио да његова администрација спроводи „озбиљне истраге“ о томе шта се догодило. – Спроводимо веома озбиљне истраге. Нисмо срећни због поступања Кине – додао је он.

Магазин Њузвик преноси да су обавештајне службе САД у извештају од 27. марта ревидирале своју процену из јануара у којој се наводи да је до избијања пандемије коронавируса вероватно дошло природним путем и да се сада у истом тврди како постоји могућност да је до пандемије дошло случајно због безбедносних пропуста у лабораторији у централном кинеском граду Вухану, где је патоген први пут идентификован крајем прошле године.

У поверљивом извештају под називом „Кина: Порекло ковида-19 остаје непознато“ искључује се могућност да је вирус генетски модификован и намерно пуштен као биолошко оружје.

Извор: Курир