Трећа годишњица од убиства Оливера Ивановића

Лидер Грађанске иницијативе (ГИ) “Слобода, демократија, правда” (СДП) Оливер Ивановић убијен је на данашњи дан пре три године, у северном делу Косовске Митровице.

Ивановић је погођен хицима из пиштоља, испаљеним из кола у покрету, испред канцеларије ГИ СДП.

Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу против шест особа који се терете за умешаност у његово убиство а издат је међународни налог за хапшење Милана Радоичића и Звонка Веселиновића због, како се наводи у оптужници, управљања криминалном групом.

Радоичић је потпредседник Српске листе и контроверзна фигура у српској заједници на северу Косова, у чију одбрану је, пошто је Приштина покушала да га ухапси, стао председник Србије Александар Вучић.

У процесу које води косовско Специјално тужилаштво пред Општим судом у Приштини, оптужени су и Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Силвана Арсовић, Жарко Јовановић, Драгиша Марковић, Раде Басара. Истрагу води и Специјално тужилаштво у Београду, али још нису саопштени резултати.

Бивши директор Канцеларије за Косово и Метохију, сада амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић оценио је раније да је циљ оптужнице да се окриви српски народ, рекавши да је Приштина одбијала сарадњу на расветљавању злочина који је почињен на територији ван домашања српских истражних органа.

У јула 2017. године Ивановићу је био запаљен аутомобил, а у последњем интервјуу лидер ГИ СДП је оценио да Срби на северу Косова не страхују толико од Албанаца колико од локалних Срба, како је рекао, „криминалаца и кабадахија који возе џипове без таблица“.

Син покојног Оливера, Никола Ивановић, изјавио је за телевизију Н1 да истрага о убиству према његовим сазнањима није много одмакла, као и да се он и породица осећају безнадежно, јер „имају утисак као да никада неће ухватити убице“.

Грађанска иницијатива СДП оценила је да истрага о том злочину „не да није напредовала, већ је отишла корак назад“ због, како су навели, опструкције истражних органа у Приштини.

Они су најавили да ће у суботу, 16. јануара, у северном делу Косовске Митровице обележити годишњицу убиства Оливера Ивановића.

Ивановић је сахрањен на Новом гробљу у Београду.

Извор: Н1