Трећи прекршајни поступак против Бошка Обрадовића због протеста

Прекршајни суд у Београду покренуо је нови поступак против председника Двери Бошка Обрадовића због организације протеста испред Скупштине Србије 8. маја, саопштиле су Двери.

“Тога дана народни посланици Двери спонтано су протестовали против власти због измена изборних закона у сред изборног процеса, а спонтани протести су дозвољени по Закону о јавном окупљању”, наводи се у саопштењу Двери.

Та странка истиче да је тај захтев Министарства унутрашњих послова за покретање прекршајног поступка против Обрадовића “споран” јер се ради о политичким активностима народних посланика које полиција не може ограничавати.

“Сведоци из Одељења за јавни ред и мир, полицијски службеници Предраг Петровић и Јово Петровић, у свом извештају чак отворено лажу да су народни посланици Двери настојали да онемогуће улазак у Народну скупштину другим народним посланицима и запосленим лицима у Скупштини, што је апсолутна неистина јер тога дана су сви могли нормално да удју у Народну скупштину”, наводи се у саопштењу.

Двери истичу да је то трећи прекршајни поступак који се води против Обрадовића пред Прекршајним судом у Београду и да му се већ суди за организацију протестне шетње на опозиционом протесту 13. априла 2019. године и за промену маршруте протестне шетње приликом организације “Слободне зоне” испред Председништва 4. маја прошле године.

“Истовремено, у Тужилаштву је у току истражни кривични поступак против Бошка Обрадовића поводом вербалних инцидената са народним посланицима власти на истом протесту од 8. маја ове године”, наводи се у саопштењу.

Двери истичу да је, упркос више пута поновљеним изјавама председника Српске напредне странке Александра Вучића да нико неће одговарати за организацију протеста, очито да се прогон политичких неистомишљеника наставља и појачава у страху власти од новог изливања народног незадовољства на улице.

“Уверавамо представнике власти да нас не могу уплашити нити зауставити да се придружимо градјанима на новим демонстрацијама које се морају догодити јер су сви канали за критику власти изузев улице заблокирани”, наводи се у саопштењу.

Двери оцењују да будући да нема могућности да се другачије мишљење чује ни на “великим медијима” ни у парламентима од републичког преко покрајинског до локалног нивоа “нема сумње да је једини преостали начин за опозиционо деловање улица као аутентични народни парламент”.

Извор: Н1