Тренутни сој коронавируса могао би да буде заразнији од изворног

Генетска верзија новог коронавируса који изазива ЦОВИД-19 и која данас превладава у свету, у лабораторији се показала способнијом да заразити људске ћелије од изворног облика који се појавио у Кини, показало је ново истраживање објављено у часопису “Целл”.

Истраживање спроведено у лабораторију указује на то да би та мутација могла могла лакше да се преноси међу људима у стварном свету у односу на ранију варијанту, али то још није доказано.

“Мислим да подаци показују да постоји једна мутација која омогућава вирусу да се боље размножава и можда је прати већа концентрација вируса”, каже у коментару  за медицински часопис “Јоурнал оф тхе Америцан Медицал Ассоциатион” главни амерички инфектолог Ентони Фаучи који није био укључен у истраживање.

“Нема информација да ли је зараженој особи од тога горе или не. Само се чини да се вирус успешније размножава и можда се лакше преноси, али то тек треба доказати”, додаје Фаучи.

Научници из лабораторија Лос Аламос у Новом Мексику и Универзитета  Дјук у Северној Каролини удружили су се са Универзитетом Шефилд да би анализирали узорке које је објавио ГИСАИД, светски извор секвенција генома.

Утврдили су да садашња варијанта названа “Д614Г” има малу али моћну промену шиљка протеина који се издиже са површине вируса и коју вирус користи за пробој и заразу људске ћелије.

Научници су у априлу прва открића објавили на сајту “биоРxив”, али тада су критиковани јер нису доказали да је сама мутација одговорна за доминацију те верзије у свету јер је то могла да буде последица других фактора или пуког случаја.

Тим је стога спровео друге експерименте.

Анализирали су податке 999 британских пацијената хоспитализованих због ЦОВИД-19 и уочили су да они с том верзијом вируса имају већу концентрацију вирусних честица у организму,  али тежина њихове болести није била друкчија.

Лабораторијским експериментима показали су да је та верзија три до шест пута способнија да заразити људску ћелију.

“Изгледа да је тај вирус способнији”, каже Ерика Олман Сафир, која је спровела један од експеримената на инстутуту за имунологију”Ла Јолла”.

Али у овој фази све се може описати као могућност  јер се лабораторијски експерименти не одвијају у условима динамике пандемије у стварном свету.

Према досадашњим сазнањима, иако је варијатна вируса који сада кружи “заразнија”, она се може, али и не мора лакше преносити међу људима.

У сваком случају вирусолог Нејтан Грубаг са Универзитета Јејл  који није учествовао у истраживању каже да ширење нове генетске верзије, “природном селекцијом или пуким случајем” значи да је та варијанта сада узрок пандемије.

Он оцењује да тек сада истраживањима треба да се утврди да ли ће та нова варијанта утицати на развој вакцина и лекова и истиче да не очекује да ће Д614Г проузроковати промене мера за ограничавање ширења вируса или изазвати теже стање код заражених особа.

“Ради се о занимљивом открићу које се можда односи на милионе људи али за сада не знамо у којој мери и на који начин”, рекао је вирусолог Грубаг.

Извор: Н1