Трошкови образовања постају луксуз! (ВИДЕО)

За Српску ствар причала је Ангелина Мацура, студент и члан Београдског одбора Српске радикалне странке.

Она је указала на озбиљне проблеме у систему високог образовања који утичу на квалитет студирања и живота студената.

„Наша држава је врло немарна према образовању и култури у нашој земљи, почевши од хигијенских услова на нашим универзитетима и образовним установама до недостатка технолошке опреме која је неопходна у 21. веку за напреднији и успешнији рад. Трошкови образовања су све већи и постају луксуз. Данашње цене школарина на државним универзитетима могу комотно да парирају приватним, а квалитет услуга се веома разликује”.

Мацура је истакла да се Српска радикална странка залаже за преиспитивање одлуке о увођењу Болоњског система у Србији, јер се показао као неефикасан и деградирајући у односу на оно што смо имали. „Ми смо као држава пристали да деградирамо свој високообразовни систем, зарад увођења лошијег европског система. Ми хоћемо да прекинемо са таквом наопаком праксом слепе послушности и хоћемо да држава Србија сама руководи својим интересима, па и у сектору образовања”, рекла је Мацура и посебно се осврнула на проблем скупоће током студирања: „Сваке године у Београд дође на хиљаде бруцоша који нису више са својим родитељима и треба да се снађу сами у великом граду. Знамо колико се тешко аплицира за студентске домове, станови су скупи, а студенти немају ама баш никакве повластице ни по питању радних места ни хонорарних послова. Практично, статус студента у нашој земљи је обезвређен и они немају никакве повластице и олакшице током тог животног периода.”

Горући проблем је „одлив мозгова” – одлазак све већег броја младих стручњака након студија у иностранство, забрињавајућ процес који траје већ годинама и попримио је алармантне размере.

„По завршетку школовања такође немамо никакве гаранције да ћемо радити посао у струци. Превише спољних фактора утиче на то, као што су страначко опредељење, везе с моћним и утицајним људима и томе слично. Због свих наведених разлога долазимо у ситуацију да се дешава такозвани „одлив мозгова”, јер не знамо да задржимо наше школоване људе који би имали и те какав допринос да дају нашој земљи. Пружамо им тај луксуз да их тамо нека земља Европске уније више уважава, док би код нас били на листи чекања на бироу.”

Извор: Српска ствар