Тржни центар за месец, месец и по, Кула стигла до 19. спрата

За месец, највише месец и по, како је јуче најавио председник државе Александар Вучић, у насељу Београд на води требало би да буде отворен највећи тржни центар у региону – BW Галерија.

Радови су при крају, а председник Србије је јуче искористио прилику и долазак „највећег предузимача на свету“ Мохамеда Алабара да посети како је рекао највеће градилиште у југоисточној Европи.

Галерија ће, када буде готова, имати на располагању 500 локала, закупци већ увелико сређују просторије, а иако не постоји јавности званично саопштен датум отварања већ се одавно прича о томе да ће „бити на јесен“, закупцима је инвеститор дао рок до 8. октобра да заврше све послове.

У супротном плаћаће пенале. Судећи према тренутним радовима тешко да ће до тог датума бити завршено све.

Закупци су већ потписали уговоре, а квадратни метар закупа у овом тржном центру неће бити скупљи него, на пример, у локалима у центру града.

Галерија ће имати 3.600 паркинг места и 93.000 квадратних метара простора за издавање, стога и не чуди што цене нису „папрене“ јер тај простор треба и издати.

С друге стране, станови у овом делу града су најскупљи у престоници.

Према подацима са сајта Београда на води, пре нешто више од 10 дана почела је продаја станова у њиховој последње завршеној згради БW квартет.

Како наводе, ово је 17. по реду стамбена зграда унутар још недовршеног модерног насеља у којој има 232 стана.

О цени нема речи, али какве су довољно говори податак Републичког геодетског завода о продаји некретнина у првој половини ове године.

Наиме, према њиховим подацима, највише новца за стан у Србији у првој половини ове године издвојено је управо у Београду на води, стан је коштао 1,38 милиона евра, а иначе 40 најскупљих станова у првих шест месеци ове године продато је управо у овом насељу.

Од половине 2018. када је почела продаја станова, до почетка 2020, у Белгрејд вотерфронту продато је 2.000 станова.

Генерални директор Белгрејд вотерфронта Никола Недељковић рекао је у децембру прошле године да су до тог тренутка уселили три стамбене зграде.

„Уселили смо нешто више од 750 станова, у следећој години ћемо уселити и четврту и отворити највећи тржни центар Галерију Белграде“, најавио је за 2020. Недељковић.

Тржни центар, хотели, као и неколико стамбених и пословних зграда, и кула висока 168 метара требало је према уговору који је потписан још априла 2015. већ да буду сваки на свом месту.

Пре четири године министар финансија, тада градоначелник, Синиша Мали рекао је да ће у првој фази бити изграђено више од 300.000 квадратних метара – кула, тржни центар, пословна зграда, две стамбене и хотел.

И док Галерија чека скоро отварање, хотел није готов, као ни Кула која се издиже изнад овог тржног центра и пре свега Саве, а која је тренутно стигла до 19. спрата.

Кранови и радници окупирали су овај део насеља, а најновији рок за завршетак зграде од 42. спрата је крај наредне године.

Судећи према најави Вучића од јуче, кула ће бити готова пре рока, у новембру идуће године.

Инвеститор целог пројекта Београда на води је компанија Игл хилс из Уједињених Арапских Емирата, власника Мохамеда Алабара који је ових дана дошао да обиђе радове, а који је био ту и када се у априлу 2015. потписивао уговор.

Према том уговору пројекат је вредан 3,5 милијарде долара, а предвиђена су заједничка улагања на локацији од 177 хектара, а Вучић је јуче подсетио све да Београд на води није потпуно приватно власништво и да је у оквиру тог пројекта 32 одсто јавних површина, које ће након завршетка изградње насеља вредети до 10.000 пута више него пре седам година.

Уговором је предвиђено да пројекат траје максимално 30 година, од чега 50 одсто мора да буде завршено у првих 20, а према њему Република Србија је власник 32 одсто капитала, док је 68 одсто у власништву Емираћана.

Предвиђено је да на десној обали Саве, између Газеле и Бранковог моста колико се ово насеље простире, живи 14.000 људи, а у плану је изградња укупно 6.000 станова.

Срушили 573 објекта да би зидали Београд на води

Одговарајући на питање новинара колико је објеката морало да буде срушено да би се саградио Београд на води, Александар Вучић је рекао да су због изградње уклањани „и легални и бесправни објекти“, при чему су власници легалних објеката добили великодушно обештећење.

Вучић је на питање о одговорности за рушење објеката у Савамали навео да су то „надлежни органи већ установили“. Председник Србије је рекао и да је због изградње Београда на води морало да буде решено питање 573 објекта и уџерица која су били на том месту, а да се људима који су ту живели обезбеди место за живот.

Извор: Данас