ТС: Аутентично тумачење Закона о корупцији смањило би круг јавних функционера на које се односи

Транспарентност Србија (ТС) саопштила је данас да би усвајањем аутентичног тумачења одредби Закона о спречавању корупције појам “јавни функционер” престао да обухвата појединце за које “тренутно непостоје никакве дилеме да јесу јавни функционери”, као што су лица која на функцију бирају Високи савет судства и Државно веће тужилаца, или они које именује председник Републике.

ТС је од Одбора Скупштине Србије за уставна питања и законодавство затражила да јавно објаве документе које је предлагач доставио у прилогу предлога тог тумачења.

Предлог за тумачење члана 2. став 1. тачке 3. Закона о спречавању корупције, за који ТС сматра да ће сузити круг јавних функционера на које односи, је поднео народни посланик Александар Мартиновић

Предлог је 28. јануара разматран и усвојен на седници Одбора, а за представника тог одбора пред скупштином, која треба да усвоји аутентично тумачење, одређена је посланица Јелена Жарић Ковачевић.

У образложењу предлога се наводи да је разлог за подношење ”да би се избегле недоумице до којих би могло доћи у примени наведене одредбе приликом одређивања на кога се односи појам ‘јавни функционер'”.

“На званичној интернет страници Народне скупштине ТС није успела да пронађе више информација и прецизније навођење конкретних разлога, било самостално било као прилоге наведеног Предлога. Штавише, разлози за подношење Предлога не могу се открити ни гледањем видео снимка седнице Одбора”, наведено је у саопштењу.

Извор: Бета