Твитер трајно суспендовао налог председника САД Доналда Трампа

Компанија Твитер саопштила је ноћас да је трајно суспендовала налог председника САД Доналда Трумпа због ризика од даљег подстицања на насиље.

„После детаљног прегледа недавних твитова са налога @realDonaldTrump и контекста око њих трајно смо суспендовали рачун због ризика од даљег подстицања насиља“, навела је компанија у твиту, преноси Радио слободна Европа (РСЕ).

У детаљном објашњењу су навели да су разлози трајне суспензије две твитер поруке које је председник САД објавио 8. јануара, од којих у једној наводи да ће „75.000 америчких патриота“ који су гласали за њега и даље имати „глас у будућности“, а у другом обавештава јавност да неће присуствовати инаугурацији новоизабраног председника САД.

Компанија Твитер ове поруке види као наставак политике која је довела до насиља 6. јануара и наводи да је „вероватно да може охрабрити и инспирисати људе да понове тај криминални чин“.

У среду је Твтер привремено блокирао Трампов налог, који је имао више од 88 милиона пратилаца, након насилног упада његових присталица у Капитол шестог јануара и упозорио да че додатна кршења правла резултирати трајном суспензијом.

Компанија Фејсбук је раније раније ове недеље саопштила да суспендује Трампов налог барем до краја његовог председничког мандата, 20. јануара.

Извор: Данас