Уједињени против ковида: Испуњени услови да се прогласи ванредна ситуација

Удружење грађана Уједињени против ковида (УПК) саопштило је да су испуњени услови да се у Србији прогласи ванредна ситуација због епидемије корона вируса, оцењујући да Закон “прописује шта је то ванредна ситуација, и шта је то епидемија”, као и “које мере могу да се примењују” и који су државни органи за то надлежни.

УПК, настао из истоимене иницијативе за потписивање петиције медицинских радника у Србији који нису задовољни радом Републичког кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса, наводи да то јасно предвидја Закон о заштити становништва од заразних болести, као и да исти закон предвидја ко треба да прогласи ванредну стиуацију, а да то није Кризни штаб.

“Када говоримо о органима који се имају борити против епидемије, овај Закон прописује министра здравља, Комисију за заштиту становништва од заразних болести и Завод за јавно здравље. Сваки од тих органа има своје надлежности”, наводи се у саопштењу.

Како наводи УПК, “орган под називом Кризни штаб не постоји у овом, нити у било ком другом законском пропису”.

“Посебно не постоје компоненте које се у нашој широј јавности називају медицински и политички део Кризног штаба. Ти делови тог тела, правне дилеме никакве нема, не постоје. Правну дилему по овом питању не стварају ни евентуални подзаконски акти којима је Кризни штаб образован”, наводи се у саопштењу.

УПК подсећа да сви подзаконски акти морају бити у складу и са свим законима и у складу са Уставом, а да у евентуалном сукобу приликом прописивања измедју законског и подазконског акта предност има законско решење.

Извор: Н1