Уједињени против ковида писали министру здравља; Бојовић: Власт у страху од јавности не уводи оштрије мере

Удружење грађана Уједињени против ковида, које углавном чине лекари и медицински радници, упутило је писмо министру здравља Златибору Лончару у ком је изразило незадовољство јер како су навели, већина ствари о којима су у септембру разговарали са министром, “није испоштована”.

Из удружења су навели да је од тог састанка остварен помак у смислу да су престали “одређени” притисци на потписнике те иницијативе и да су у комуникацији са државним секретаром Бориславом Векићем “решени одређени индивидуални проблеми појединих младих лекара” али су и упозорили да бројна питања о којима су разговарали са министром, нису решена.

Навели су да није испоштован договор о одржавању редовних састанака једном у 30 дана и да је посебно проблематично што је уместо разговора о предлогу удружења да се врате надлежности Републичке стручне комисије за заштиту становништва од заразних болести, Влада Србије “противно законским прописима” донела акт о образовању Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса.

“Тим актом, влада је формирала своје помоћно тело. Међутим, тај акт противан је законским прописима, будући да се радна тела владе могу формирати искључиво за питања за која је надлежна влада. За епидемију од већег епидемиолошког значаја, која је проглашена, није надлежна влада, већ министар здравља, Републичка стручна комисија за заштиту становништва од заразних болести и Завод за јавно здравље”, стоји у писму министру здравља.

Наводећи да је стручност “онај атрибут који систему јавног здравља Србије фали од почетка епидемије”, из удружења су упозорили да од 28 чланова “новоформираног органа кога не познају законски прописи”, њих 14 нису лекари.

“Међу 14 лекара имамо лица која су својим изјавама стварали страх и панику, а напослетку и неповерење код становништва. Сведоци смо и чињенице да тај орган јавно апелује на ношење маски и држање дистанце, док истовремено већина чланова тог истог органа у Скупштини Србије нити носи маске, нити се придржава мере о држању дистанце”, стоји у писму.

Подсетили су да је чланица Кризног штаба и новоизабрана министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић после полагања заклетве у парламенту, примила честитке за избор на ту функцију “без ношења заштитне маске, без држања дистанце и противно свим проглашеним мерама”.

“Веома битна последица свега овога јесте чињенца да су незадовољство, можемо рећи и бес медицинских радника, па и народа додатно увећани. Ми Вам преносимо поруке огромног незадовољства лекара који се налазе на првој линији фронта, који се налазе у црвеним зонама, који нити могу, нити желе да прихвате чињеницу да органи ове државе констатно крше сопствене прописе, а да то за последицу има да медицинска струка не води борбу против епидемије”, навели су из удружења.

Оценили су да ће “ваљани начин борбе против епидемије постојати онда када га вратимо у законске оквире”.

“Када борбу против епидемије преузме струка, моћи ћемо и да се надамо каквим позитивним помацима”, стоји у писму министру здравља.

Додали су да није решен њихов захтев да се у складу са одребама Закона о здравственој заштити, спроведе надзор над здравственим установама у Новом Пазару, Тутину и Сјеници у којима је како су навели, тренутна ситуација “изузетно сложена”.

“Тренутно имамо петицију 37 лекара за смену директора Опште болнице у Новом Пазару, док он истовремено подноси кривичне пријаве, те приватне тужбе против тих истих лекара, али и неких градјана. У оваквој ситуацији, потпуно је реално очекивати даље заоштравање ситуације”, навели су из удружења Уједињени против ковида.

Додали су да од Министарства здравља нису добили одговор да ли је троје потписника иницијативе, медју којима је двоје лекара из Новог Пазара, смењено због “професионалних грешака, слабе организације или због неког другог разлога”.

Власт у страху од јавности не уводи оштрије мере против епидемије

Представник удружења грађана “Уједињени против ковида” Милош Бојовић изјавио је данас да је у Србији, због наглог раста броја заражених корона вирусом, одавно требало увести ванредне мере које би спречиле даље ширење епидемије, али без полицијског часа и ограничења кретања.

Грађане је позвао да се придржавају свих мера које су им познате, чиме стварно могу да спасу нечији живот, и чиме “учествују активно у сузбијању епидемије”.

Бојовић је за Телевизију Н1 изјавио да “рестриктивније мере треба да се донесу и да се спроведу тако да важе за све”и оценио да “нема сумње” да је то што тога нема “последица страха (власти) од негативне реакције јавности”.

Због тога “последице трпе пре свега здравствени радници, али и сви градјани, а котрадикторне поруке Кризног штаба збуњују”, рекао је Бојовић.

Он је рекао да је “пример најбољи начин едукације” и да је “важна дугорочна промена понашања која мора бити комуницирана на правилан начин” да се представници власти у вези са епидемијом понашају “у складу са оним што говоре”.

“Говори се о преоптерећењу здравственог система. То није ‘систем’, то су људи с именима и презименима, они који раде у примарној здравственој заштити у КОВИД-амбулантама које су отворене седам дана у недељи”, казао је Бојовић и додао да су “распореди немилосрдни због мањка кадрова и огромног прилива пацијената”.

Бојовић је рекао да су зато “не-КОВИД пацијенти једнаке жртве као и КОВИД-пацијенти”.

Извор: Бета