Уједињени против ковида: Признање Кона доказ да Кризни штаб није добро водио државу кроз пандемију

Признање др Предрага Кона, да је он радећи за Кризни штаб доносио одлуке на основу нетачних информација, доказ је да Кризни штаб није добро водио дрзаву кроз пандемију, оцењује Удружење Уједињени против ковида.

„Епидемиолог који доноси одлуке на основу нетачних информација не представља ниста друго до опасност по нацију“, истичу у саопштењу, додајући да је доктор Кон је отишао и корак даље.

„Кон је постао је чувен током ове пандемије у светским оквирима иако је усред борбе са овим вирусом отишао на раније планирани годишњи одмор, а усудио се да за кривце означи сопствене колеге (исте оне колеге који, за разлику од њега нису отишли ни на какав одмор и који су, супротно њему, све време епидемије били изложени великом професионалном ризику да се заразе и оболе). Додатно, поменути доктор се усудио да одговорност пребаци и на информациони систем. Исти онај информациони систем који нам је испред највиших званичника Србије својевремено хваљен као најбољи“, наводе из Удружења Уједињени против ковида.

Они додају да је „доктор Кон је очигледно заборавио своје, као и изјаве колега током трајања ове епидемије“.

„Од Кризног штаба смо слушали да чак и ако дође до другог таласа, он неће моћи да буде јак као што је био први, да највећи број оболелих нема никакве симптоме, или да вирус није таквог интензитета, те је ослабила могућност да изазове тешке форме болести. Последице смо сви, нажалост, могли да видимо: веома велики број оболелих, те висока стопа смртности. Нажалост, овакве последице нису биле изненађујуће, с обзиром да су грађани у свом поступању само слушали оно што су могли да чују од Кризног штаба“, подсећају из овог удружења.

Све ово, како кажу, доказује јос једном да су потписници отвореног писмаУПК били апсолутно у правукада су захтевали одговорност чланова Кризног стаба, са посебним акцентом на проблем са званично објављеним информацијама о броју заражених и преминулих.

„Циљ Уједињених против ковида, када говоримо о Кризном штабу, искључиво је заштита живота и здравља наших грађана. У том смислу, Уједињени против ковида нити могу, нити смеју да прећуткују овакве изјаве надлежних, посебно не доктора који сада сопствену одговорност покушава да пребаци на другога“, наводе Уједињени против ковида.

Истичу да имају два циља.

„Први да наредни период епидемије дочекамо што спремнији, а у интересу свих грађана. Из тог разлога Уједињени против ковида ће у најкраћем временском року, као сто је и најављено на састанку који је одржан у Министарству здравља, доставити предлоге који су везани за Кризни штаб. Посебно ћемо дати предлоге везане за актуелну епидемиолоску ситуацију. Други циљ је да се испитају све околности досадашњег рада тзв. Кризног штаба“, наводе у саопштењу.

Према њиховим печима, одговарајућа радна група Уједнињених против ковида већ је отпочела са радом на скретању пажње на чињенице које, по њиховом уверењу, морају довести до одговорности појединих чланова Кризног штаба.

Извор: Данас