“У Европи је свака утакмица ‘win or die’, страственији смо од Американаца”

Саша Обрадовић, прослављени српски кошаркаш и тренер Монака, причао је о разлици између тренериња у Европи и САД.
Обрадовић је у интервјуу за “Еуробаскет” казао да много европских тренера може да води НБА екипу, али и да није лако пребацити се с ове школе на тамошњу.

“Пре свега, не желим да изразим непоштовање према америчким тренерима. Знају менталит, познају културу, начин на који кошаркаши дишу и живе за кошарку. Мислим да европски тренери који су асистенти у НБА дају америчким простор, креативност. По мом скромном мишљењу, много је европских тренера који могу да воде НБА тимове”, рекао је Обрадовић и додао:
“Али бити шеф стручног штаба у САД не значи само ‘тренирати екипу’, морате да разумете њихов менталитет, начин на који гледају на кошарку”.

Он је потом упоредио овдашњи са тамошњим системом.

“У Европи свако вече играте утакмицу која је ‘победи или умри’. Страственији смо од њих и свака утакмица од почетка сезоне нам је важна. У Америци права кошарка креће тек у априлу/мају, тада је то потпуно другачији спорт”, каже и додаје:

“Ако заиста хоћете да будете тренер у САД морате да одете тамо и останете. Ако прихватите њихов начин, можда ћете добити шансу. Што се тиче мене, био сам тренер у Летњој лиги две године заредом. Не знам шта носи будућност, али сам тренутно срећан овде где сам”.

Обрадовић ове сезоне тренира Монако, а претходно је био на клупи Локомотиве из Москве, Албе…

Извор: Б92