У ватиканским архивима пронађена тајна о Степинцу

ЗАГРЕБ – Папа Фрања недавно је отворио архив Пија XII, а хрватски амбасадор при Светој столици у њему је пронашао готово 70 година прећуткивану тајну – насловну римску цркву кардинала Степинца коју никад није преузео.

Према писању загребачког портала Дневник, тачно на некадашњи Дан републике 1952. године, у апостолску нунцијатуру у Београду стигао је криптовани телекс којим државни секретар Монтини обавештава отправника послова да је папа Пио XII одлучио да прогласи кардиналом Алојзија Степинца, надбискупа Загреба.

Према запису монсињора Одија у палати федерације та је вест стране дипломате занимала пуно више од нове Титове одеће.

Како се наводи, Југославија је затим прекинула дипломатске односе са Светом Столицом, али је остала мистерије Степинчеве насловне Цркве коју у Риму мора имати сваки кардинал.

„Сан Паоло ала Регола, лепа је барокна црква у историјском средишту Рима. Изграђена на темељима ранохришћанске цркве и месту патње апостола Павла”, каже хрватски амбасадор у Ватикану Невен Пелицарић.

Он је казао да се сада у тој цркви налази спомен плоча на којој пише да да је Степинац добио наслов цркве али је никада није преузео.

Ту спомен плочу поставила је хрватска амбасада 2020. године.

Извор: Политика