УХАПШЕН ВЛАДИКА У БАРАЈЕВУ: Службеници су обавестили вернике да изађу један по један напоље

Полиција у Барајеву ухапсила је владику Наума у суботу због кршења мере забране окупљања више од две особе у затвореној просторији.

Полиција у Барајеву ухапсила је владику Наума у суботу због кршења мере забране окупљања више од две особе у затвореној просторији која је донета како би се спречило ширење епидемије корона вируса.

Наиме, за време литургије, у манастир посвећеном Св. Јустину Ћелијском у Барајеву у порту манастира стигла је полиција због кршења мере забране која је на снази због епидемије у нашој земљи.

Службеници су обавестили вернике да изађу један по један напоље, јер јер је прописано да само две особе могу да бораве у затвореној просторији.

По одласку народа, владика Наум приведен је на информативни разговор у полицијску станицу, где су му одредили меру задржавања до недеље у 11 часова, после чега је дао изјаву Јавном тужиоцу у Младеновцу.

Хорепископ Епархије рашко-призренске у егзилу Наум (Мирковић), старешина манастира преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, пуштен је из притвора дан после привођења, а кривични поступак против њега водиће се редовним путем, одлучио је јуче основни јавни тужилац у Младеновцу.

Владика Наум био је у притвору у полицијској станици у Барајеву од суботе у 14 до јуче у 10 сати зато што није поступао по здравственим прописима у време епидемије, чиме је прекршио Кривични закон Србије.

– Полиција је била коректна, пажљива, готово се извињавала због овог неочекиваног задатка. Мој адвокат је у Јавном тужилаштву у Младеновцу, позивајући се на Устав Србије и Закон о црквама и верским заједницама, објаснио због чега држава не може да забрани богослужења, поготово што се кривична пријава протв мене и осталих свештеномонаха, који нису били приведени, позива на препоруку Владе Србије упућену црквама и верским заједницама да верске обреде у затвореном простору врше без верника. Кривични поступак против мене и осталих монаха водиће се у редовном поступку – изјавио је владика Наум.

Извор: Курир.рс/Данас