Укида се ванредно стање, остаје епидемија: Шта то значи, када ће бити одјављена и зашто можда НЕЋЕ

Професор Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Владиног Кризног штаба за борбу против короне до детаља је објаснио за Телеграф.рс у ком случају може да се одјави епидемија, али и зашто може да се догоди да до тога не дође

У Србији ће сутра бити укинуто ванредно стање, али ће на снази остати одлука о епидемији од посебног значаја, која сама по себи намеће одређене мере а које су регулисане Законом о заштити становништва од заразних болести.

У Србији је епидемија изазвана корона вирусом проглашена 19. марта на основу наредбе министра здравља Златибора Лончара, када је и објављена у Службеном гласнику.

У наредби се наводи:

– Проглашава се епидемија заразне болести КОВИД-19, епидемијом од већег епидемиолошког значаја – за територију Републике Србије. Ова наредба ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику Републике Србије – наводи се у Службеном гласнику а наредба је објављена под бројем 512-02-00016/2020-10.

Епидемија је у Србији проглашена четири дана по увођењу ванредног стања, 15. марта, које ће сутра бити укинуто. Са укидањем ванредног стања, аутоматски престаје и полицијски час, који нећемо имати већ у четвртак.

Ипак, да са короном нисмо завршили доказује то што на снази остаје епидемија од посебног значаја, која ће, како за наш портал објашњава професор Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Владиног Кризног штаба за борбу против короне, да остане све док је на снази на глобалном нивоу пандемија.

– Укидање ванредног стања не значи укидање ванредних мера. Зашто? Зато што постоји проглашење епидемије од посебног значаја. То значи нови узрок, оболева велики број људи, непредвидиво је било колико ће људи оболети, колико ће бити тешка клиничка слика..Све то је довело да се прогласи епидемија од посебног значаја. Она сама по себи садржи тај основ, да ви уведете ванредне мере попут затварања школа, вртића, затварања објеката у смислу биоскопа, позоришта, окупљања и ограничавање броја људи који могу да буду окупљени и сличне ствари… Све је то уведено по том основу, а ванредно стање је само увело још полицијски час. Значи ограничити кретање. Са проглашењем епидемије од посебног значаја кретање није било ограничено, али једино је могло да се каже да не може да буде у групи више од 10, 50… људи – објашњава проф. др Тиодоровић.

Према његовим речима, ми ћемо и даље морати да носимо маске, користимо рукавице, да при уласку у трговине и друге објекте држимо растојање од два метра…

– У ресторанима и кафићима неће моћи двоје људи да седи а да нису на растојању од два метра. Сада је много важније чешће прање руку, поготово они који раде са храном и пићем. Дакле, чим послуже једног госта, конобари треба да оперу руке. Све ово говорим јер ће ипак ово укидање ванредног стања да допринесе да се попуштају мере. Мораћемо да пратимо шта се дешава у земљи и код нас – каже наш саговорник.

Он се осврнуо на данашње најновије резултате – 120 нових оболелих и троје мртвих. Каже да је то благи пораст позитивних, који није прешао 3 одсто, али није ни 2, 5.

– Све што је испод 5 одсто је добро, али о потпуном укидању таквих мера, могли бисмо да размишљамо тек када будемо имали имали више дана без нових оболелих. То би значило да је вирус отишао. Јер, вирус не може да ослаби. Али, ако он није нашао нови организам да се насели онда су људи створили имунитет – рекао је он и додао да се тренутна ситуација процењује као несигурна, и тако ће бити све док има нових заражених, али је под контролом:

– Смањује се број у болницама, и број умрлих и то је боља ситуација. Вероватно ћемо до краја маја имати смањивање, у јуну ћемо имати спорадичну појаву оболевања, и тек тамо крајем јуна, почетком јула можемо да уђемо у дане без пријављеног оболевања. И, ако то буде трајало 5, 7, 10 дана, онда ћемо размишљати о одјави епидемије.

Али, и то је под знаком питања. Зашто?

– Све док је на снази пандемија коју је објавила СЗО, нема резона да било која земља одјави епидемију. То значи да се вирус креће по свету. Могуће је да се догоди да је не можемо одјавити. А када се одјави, нема више никаквих ограничења – каже проф. др Тиодоровић.

Наш саговорник додаје да ће сва славља – свадбе, пунолетства, крштења, бити одложена за јун.

Иначе, по Закону о заштити становништва о заразним болестима, у случају проглашавања епидемије заразне болести од већег епидемиолошког значаја, на снази остају и мере карантина и изолације, може да се забране путовања у земљу у којој влада епидемија заразне болести, забрани или ограничи промет поједине робе и производа…

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић заказала је седницу парламента за сутра, а посланици ће разматрати Предлог одлуке о укидању ванредног стања.

Извор: Телеграф