Улога фаталне Дијане Хркаловић у афери прислушкивања Вучића

Бивша државна секретарка у МУП, Дијана Хркаловић, испитивана је прошлог четвртка у седишту МУП-а у вези са наводним прислушкивањем председника Србије Александра Вучића. Међутим, ово је само једна од многобројних афера које су пратиле каријеру Хркаловићке на месту државног секретара, а да ли ће њене наводне везе са припадницима навијачких група и евентуална сарадња са људима из криминогене средине, бити испитане и евентуално доказане, тек ће се видети.

На саслушању, како је рекао добро обавештен извор Нова.рс, Дијана Хркаловић је на сва питања одговарала са “не сећам се” или “не знам”, а осим афере прислушкивања, испитивана је и у вези са другим незаконитим радњама и евентуалном злоупотребом положаја, због контакта са криминалним круговима.

Иначе, Хркаловић је у жижу јавности доспела пре неколико година, када је учестало почела да се појављује на конференцијама Министарства унутрашњих послова, где је ћутке стајала тик уз министра Небојшу Стефановића. Пажњу јавности је одмах привукла својим намргођеним погледом али и необично сређеним изгледом, који је годинама био неисцрпна тема бројних корисника друштвених мрежа.

Таман када су твитераши једногласно закључили да Дијана Хркаловић највероватније ни не уме да говори, с обзиром на залеђени израз лица који ју је красио на свим јавним наступима, бивша секретарка је учестало почела да се појављује у телевизијским емисијама где је (про)говорила о активностима полиције.

Чињеница да ипак није нема, већ напротив, обдарена изразито моћним и продорним, готово навијачким гласом, поново ју је убацила у жижу интересовања јавности, али и истраживачких медија који су покушали да сазнају шта је квалификовало Хркаловићеву да се нађе на позицији државног секретара МУП.

Поједини медији убрзо су почели да брује да је Хркаловић у вези са припадником Жандармерије Ненадом Вучковићем званим Вучко, а који је опет био близак са припадницима навијачких групе “Јањичари”, на чијем је челу био убијени Александар Станковић, звани Сале Мутави. Припаднике ове групе поједини медији означили су као сараднике владајућег режима, али и озлоглашеног “кавачког” клана из Котора, који је у вишегодишњем крвавом рату за супарничким “шкаљарским”.

Управо ови крвави обрачуни односно мафијашке ликвидације, обележиле су Хркаловићкин мандат, као и неколико пријава које су против ње подносили припадници полиције.

Случај који је посебно изазвао пажњу јавности био је онај у вези са посетом председника Александра Вучића Поточарима.

Тада су полицајци Младен Трбовић и Милан Думановић, који су поднели пријаву, навели су да су овом скупу присуствовали без легитимација, а тек накнадно су сазнали да је у званичним документима нетачно заведено да су тог дана били на задатку у Србији. Пријава против Хркаловић је одбачена, а ова двојица полицајаца су оптужена за одавање службене тајне.

Специјална полицијска јединица ОПА је наводно такође формирана по идејном решењу Хркаловић, а до данас у служби служи искључиво за специјалне операције. О ОПА се говорило и током последњих масовних грађанских протеста, појединци су означени као главни кривици за хушкање и изазивање нереда и сукоба са полицијом, како би се дискредитовао протест.

Иначе, Хркаловић је од 10. јула 2015. до 20. јула 2017. била секретар Управе криминалистичке полиције (УКП), након чега је ступила на дужност државног секретара МУП-а.

МУП је 29. маја 2019. објавило саопштење у којем се наводи да “државни секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије Дијана Хркаловић неће више обавлјати ову функцију у МУП-у, због других обавеза које ће преузети у наредном периоду”. Тада се спекулисало да је смена уследила после боравка министра Стефановића у САД, где су му америчке обавештајне службе сигнализирале да Хркаловићка одржава везе са истакнутим члановима подземља који су предмет њиховог интересовања због шверца дроге.

Хркаловић пак важи за одличног студента, према подацима из биографије са сајта МУП, завршила је основне и мастер студије психологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду са просечном оценом 9.66. Докторирала је крајем августа прошле године на Филозофском факултету, а докторска дисертација била је из области психологије.

Иначе, у медијима се све више спекулише о сукобу између браће Вучић и министра одбране Небојше Стефановића, посебно имајући у виду да је Хркаловић била “десна рука” министра Стефановића, док је он био министар унутрашњих послова.

У интервју за један таблоид из октобра 2020. године, Хркаловић је на питање шта мисли о председнику Србије Александру Вучићу и министру полиције Небојши Стефановићу рекла да је поносна што је имала част да учи од њих.

“Александар Вучић је човек који је толико бриљантан, толико неуморно вредан, и толико снажан лидер, да осећам страхопоштовање према њему, иако људи који ме познају за мене тврде да имам петљу и да се не плашим никога. Изазива дивљење у сваком смислу и мислим да ми као грађани Србије треба да будемо мирни и срећни, што имамо такву особу на челу државе, која нас води сигурним и добрим путем. Мало земаља у свету може да се похвали таквим шефом државе”, рекла је о Вучићу Хркаловићка.

Са друге стране, о министру Стефановићу је рекла да је сведок да је годинама био искрен, лојалан и способан Вучићев сарадник.

“Радећи с њим у МУП-у, видела сам невероватну жељу и енергију да помогне полицајцима да живе боље и они и њихове породице, јер то заслужују с обзиром на то колико се тешким послом баве, а с друге стране, да истовремено резултати рада Министарства буду изузетни. И наравно, толика његова енергија, дисциплина у раду, таква посвећеност полицајцима, и безбедности грађана, таква борба коју је министар Стефановић лавовски изнео, упркос бројним неоснованим нападима на њега, морала је да доведе до циља у виду никад бољих резултата Министарства и задовољних полицајаца. То што је он урадио за МУП није урадио нико пре њега, и то ће вам сваки полицајац рећи”, рекла је између осталог Хркаловић.

Извор: Нова.рс